Nema više viza, ali… - Kako putovati bez novca?

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savet ministara Evropske unije ukinuo je vize građanima Srbije - ova odluka stupa na snagu 19. decembra.

Građanima Srbije (ne i žiteljima Kosova) će biti omogućeno putovanje u skoro sve zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske koje nisu članice Šengena, ali će im sa druge strane biti omogućeno putovanje u Švajcarsku i Norvešku koje nisu deo Unije, ali su članice šengenskog ugovora.
Da bismo mogli slobodno da putujemo, neophodno je da imamo novi, biometrijski pasoš.
Više neće biti dugotrajnog čekanja i nerviranja ispred ambasada i konzulata, aranžmani za putovanja će biti jeftiniji, a „lou kost“ avio kompanije počele su da „obleću“ i Srbiju.
Ipak, da li će građani iskoristiti mogućnost slobodnog putovanja koja nam je bila uskraćena sedamnaest godina?
Anketa na ulicama Bečeja je pokazala da ukidanje viznog režima, barem za sada, neće doprineti tome da Bečejci više putuju u inostranstvo nego što su to činili do sada.
Milica Atlagić (17): Ništa mi ne znači što mi više neće trebati viza za inostranstvo, jer u dogledno vreme nigde ne nameravam da putujem. Možda ću promeniti mišljenje, ali sada sam zadovoljna onim što imam u našoj zemlji.
Goran Opinćal (34 godine): Drago mi je što će nam najzad ukinuti vize za putovanje u zemlje Evropske unije. Iako imam rodbinu u inostranstvu, ne znam da li ću moći da koristim slobodu kretanja jer sam u teškoj materijalnoj situaciji. Zaposlen sam u firmi koja je u stečaju, pa se i dalje osećam kao u zatvoru.
Jelena Nović i Ana Spasić (obe 16 godina): Oduševljene smo ukidanjem viza. Naravno da ćemo iskoristiti mogućnost da putujemo po svetu. U životu nikada nismo bile u nekoj od zemalja Evropske unije i jedva čekamo da nam se pruži prilika za putovanje.
Saša Bačikin (37): Vizna liberalizacija je dobra vest za sve u Srbiji. U privatnom životu moći ću lakše da putujem na godišnji odmor, i da imam veći izbor destinacija, a u poslovnom smislu moći ću bez čekanja na vize da posećujem savetovanja koja se dešavaju u EU. Ukidanje viza je prvi korak prema istinskoj slobodi, a prave mogućnosti treba da dođu tek u narednom periodu.
Valika Hatala (50): Veći deo života provela sam u bezviznom režimu, bilo je neko lepše vreme i putovali smo gde smo želeli. Vest da će nam ukinuti vize mi ništa ne znači, jer nemam novca.
Erika Gedelei Šereši (37): Ko je do sada imao pare da putuje i da dobije vizu, to će činiti i sada. Malo je onih koji će putovati po Evropi, a razlog je prost – nedostatak novca. Većina će ostati u Srbiji jer posla nema ni u EU, a za turistička putovanja treba izdvojiti mnogo. Tu ubrajam i sebe, imam plavi pasoš, a crveni ne znam kada ću izvaditi.
Zoran Žumberok (47): Tamo gde obično putujem ne trebaju mi vize, a ta vaša Evropa me baš i ne zanima. Možda bih, da imam finansijskih mogućnosti, i posetio neke znamenitosti u Parizu, Barseloni ili Londonu, ali to je samo pusti san.
Đorđe Pešić (47): Ukidanje viza mi nije naročito bitno, ali je ipak dobrodošlo. Sve će zavisiti od finansija, tako da mi je bitnije da se privreda u našem gradu pokrene s mrtve tačke, da ljudi mogu pristojno da žive od svog rada, a onda će i putovanja doći na red.
Jasmina Ćulibrk (19): Ukidanje viza je jedna od najlepših vesti koje sam čula u životu. Nikada nisam bila u inostranstvu i jedva čekam da izradim pasoš i odem napolje. Makar u Segedin.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci