Obeležen Međunarodni dan volontera: Poslednji minuti za spas planete

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je Međunarodni dan volontera - 5. decembar - obeležen promotivnim aktivnostima Kancelarije za mlade opštine i bečejske organizacije Omladine JAZAS-a u holu Gradskog pozorišta.

Volonteri i aktivisti Omladine JAZAS-a delili su propagandni materijal o volonterizmu, o Volonterskom centru Vojvodine, promovišući volonterizam kao izraz ljudske humanosti, solidarnosti i odgovornosti za svoju zajednicu, kroz pomaganje i posvećivanje vremena drugima bez materijalne nadoknade, sem moralne i društvene satisfakcije, a deljen je i promotivni materijal o prevenciji bolesti zavisnosti i AIDS-a.
S obzirom na to da je ovogodišnji Dan volontera bio u znaku klimatskih promena, u pozorišnom klubu je prikazan ekološki film „Era glupih“ po preporuci Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, u saradnji sa organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine u Srbiji.
Film prikazuje razorenu planetu 2055. godine, a glavni glumac u „globalnoj arhivi znanja“, vraćajući se u period od 1950. do 2008. godine, kroz video inserte pokušava da nađe odgovor na pitanje: „Zašto nismo sprečili klimatske promene dok smo još imali šansu?“
Jedan od ponuđenih odgovora je da nismo bili sigurni u to da smo vrsta vredna spasavanja, jer smo dozvolili da se pretvorimo u potrošačko društvo kojim upravlja profit, ne obraćajući pažnju na životnu sredinu i planetu koja nam je omogućila da postojimo.                   

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci