Dečja folklorna grupa „Kišcimbora“: Godina uspeha za bečejski folklor

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik opštine je prošlog petka primio članove dečje folklorne grupe „Kišcimbora“  Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor“ jer su ostvarili izuzetne rezultate na takmičenjima folklornih grupa tokom 2009. godine.

„Kišcimbora“ postoji od 2004. godine i pod rukovodstvom Anike Korčik Česak i Balaža Česaka neguje izvorne narodne plesove.
Tokom ove godine grupa je ostvarila zapažene rezultate na festivalima folklora u zemlji i inostranstvu, među kojima je festival u Njiređhazi sa kojeg je donela dve medalje, a Žombor Česak je proglašen za najboljeg interpretatora narodnih pesama. Na festivalu „Koketanc“ u Bečeju članovi grupe osvojili su prvo mesto, na VII „Interetno“ festivalu u Subotici srebrnu medalju, dok su na festivalu „Sederinda“ u Egeru dobili veliku nagradu festivala, dve zlatne medalje, a za najboljeg solo plesača proglašen je Janoš Kovač.
Predsednik opštine Peter Knezi je čestitao članovima „Kišcimbore“ na uspesima. „Drago mi je da deca u Bečeju pokazuju interesovanje da se bave očuvanjem tradicije i običaja nacionalnih manjina, da svoje slobodno vreme posvećuju tim stvarima na visoko profesionalnom nivou. To oduzima mnogo vremena i potrebno je mnogo truda, a rezultati govore sami za sebe. Lokalna samouprava će i dalje pratiti njihovu delatnost, jer su i dokazali da su vredni pažnje koju su dobili od lokalne samouprave, iako je ona ponekad simbolična jer zavisi od okolnosti i priliva sredstava u opštinski budžet“, rekao je Knezi.
Dečja folklorna grupa „Kišcimbora“ sledeću godinu započinje učešćem na manifestaciji „Omladinska antologija narodnih igara“ koja će se održati krajem januara u Budimpešti. Rukovodstvo MKD „Petefi Šandor“ je posebno istaklo značaj učešća na ovom skupu, jer su poziv dobili od mađarskog Folklornog saveza „Martin Đerđ“, a do sada je samo folklorna grupa iz Bačke Topole imala tu čast da učestvuje na ovoj manifestaciji.       

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci