Bliži se Nova godina: Centar grada će biti okićen do utorka

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Još dvadeset dana ostalo je do proslave Nove godine, sedam dana pre je Božić po gregorijanskom kalendaru, kasnije nas očekuje Božić i  po julijanskom kalendaru… - ukratko, uskoro počinje sezona slavlja.

Koliko će proslave ovog puta biti bogate najviše će zavisiti od finansijskih mogućnosti, ali i od mentalnog „zdravlja“ nacije, jer ovu godinu je trebalo preživeti. Ipak, ljudi se nadaju lepšoj budućnosti, žele da veruju ekonomskim analitičarima da je opšta kriza u društvu dosegla vrhunac i da će u 2010. godini krenuti silaznom putanjom.
No, i pored svega, pretpraznično raspoloženje se zahuktava, u mnogim gradovima i mestima ulice su već okićene (Novi Sad, Temerin, Bački Jarak…) i „duh“ Nove godine se već oseća. Bečejska lokalna samouprava je zbog nedostatka novca u budžetu odlučila da ne organizuje proslavu dočeka Nove godine na Pogači (osim programa za decu u poslepodnevnim satima), ali će centar Bečeja i okolne ulice biti okićene kao što je to bilo i prethodnih godina. Pogača, Zelena ulica (od ulice Uroša Predića do Danila Kiša), Novosadska (početak) trebalo bi da zasijaju 15. decembra. Kićenje ovog dela grada koštaće oko 100.000 dinara, a svetleće ukrase će postaviti firma „Elektro Nađ“.
Za kićenje kuće povodom praznika datum nije određen, ali pripreme su već započete. Ekološki „nastrojeni“ Bečejci najverovatnije će se opredeliti za kupovinu veštačkih jelki (ako ih već ne poseduju), jer na taj način čuvaju prirodu. „Zeleni“ ne kupuju ni prirodne jelke sa busenom jer one teško mogu da prežive tri nedelje u zatvorenom i toplom prostoru, a o sečenim jelkama ni ne razmišljaju.
Najjeftiniji primerci veštačkih jelki su naravno u kineskim radnjama gde se najmanje (50 centimetara) mogu kupiti za 150 dinara, ali ima i onih od 2,5 metara za 2.800 dinara. Nešto skuplje veštačke jelke mogu se pronaći u ostalim prodavnicama, cvećarama i tržnom centru. Cene ukrasa i sijalica su od 70 do 2.000 dinara, a svetleće figure Deda Mraza i Sneška Belića koštaju od 1.000 do 3.600 dinara.
Do srede u Bečeju nije bilo moguće kupiti „prirodnu“ jelku.                             

S.M.

Naslovi

Popularni Članci