Svečanost za Dan biblioteke: Sklad Gutenbergove i Google galaksije

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za Dan Narodne biblioteke 4. decembra priređena je svečanost kojoj su pored brojnih posetilaca, predstavnika ustanova, institucija i lokalne samouprave prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Milan Micić i Zoltan Tot Mužika.

Eržebet Kinka, v.d. direktora biblioteke, govorila je o značaju biblioteke i njenoj ulozi u učenju, obrazovanju i samoobrazovanju.
„Današnje generacije istovremeno žive u galaksiji Gutenberga i Google-a, i njihov način sticanja znanja je drugačiji od onog kakav smo imali mi i naši preci, ali je bitno shvatiti da ’Google galaksija’ neće nikada poništiti Gutenbergovu galaksiju, jer se one ne isključuju međusobno, nego dopunjuju. U prošlosti, a i danas naše usluge pokušavamo uskladiti sa zahtevima korisnika, čiji je broj svake godine veći. Ove godine smo na teritoriji opštine organizovali 397 kulturnih manifestacija, na kojima je bilo prisutno 9.183 ljubitelja pisane reči, a od značajnih  proslava navela bih Dan mađarske kulture, Dan Svetog Save, Svetski dan maternjeg jezika, Svetski dan Roma, Dan opštine... Ove godine ni nas nisu mimoišle teške ekonomske prilike, a skromnim finansijskim sredstvima uspeli smo dodati i ona koja smo ostvarili putem učešća na konkursima, te pred kraj godine sa zadovoljstvom konstatujem da smo postigli vrlo dobre rezultate“, rekla je Kinka.
Ona je kazala da iako je poslednjih godina, zahvaljujući opštini, pokrajinskim i republičkim organima mnogo toga urađeno u cilju stvaranja optimalnih uslova za rad biblioteke u Bačkom Gradištu, Radičeviću i Bečeju, predstoji još završetak adaptacije podruma zgrade u Bečeju i rekonstrukcija objekta u kojoj je smeštena biblioteka u Bačkom Petrovom Selu.
Posetiocima su se obratili predsednik opštine Peter Knezi, članica Opštinskog veća Ilona Varnju i predsednik Skupštine opštine Dušan Jovanović, koji je rekao da ga raduje što je novi prostor biblioteke (potkrovlje) iskorišćen na pravi način, što dokazuje da je Narodna biblioteka u Bečeju jedan od temelja kulture. „Lokalna samouprava želi da i ubuduće podrži rad zaposlenih u biblioteci na brojnim projektima. Doprinos biblioteke se svakako ogleda i u tome što su ukinute granice kroz saradnju sa bratskim gradom Čongradom, ali i Maticom srpskom. Lokalna samouprava će i u narednom periodu podržati sve inicijative za kulturnom saradnjom u stvaralaštvu kroz niz novih manifestacija“, rekao je Jovanović.
Tokom večeri izveden je kulturno-umetnički program, dr Piroška Čaki govorila je o časopisu „Hid“ koji postoji 75 godina, a pesnik Svetislav Travica predstavio je prevod knjige „Voronješke sveske“ Osipa Mandeljštama.
Publici su se predstavile i pobednice takmičenja u recitovanju i prepričavanju bajki Staša Subotički i Šara Kormanjoš, Laura Šterbik i Franciška Kovač (violinistkinje), Reka Rušak (flauta) i Izabela Tol (solo pevanje), a direktor Gradskog pozorištaVelimir Cvejanov pročitao je odlomak iz romana „Knjiga“ Zorana Živkovića.
U holu biblioteke upriličena je izložba slika Eleonore Tol, studentkinje Akademije umetnosti.
Na svečanosti za Dan biblioteke dodeljene su i zahvalnice Oršolji Dupak, Magdolni Radaković i Marijani Đaković za aktivno učešće u realizaciji programa i manifestacija Narodne biblioteke.          

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci