Konkurs ministarstva kulture i informisanja: Formalno-pravni uslovi prepreka za Bečej

  01 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava je s projektom „Građansko nasleđe Bečeja kao inspiracija“, vrednim oko 70 miliona dinara, u martu mesecu učestvovala na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“, međutim, projekat nije odobren, jer u rešenju ministra kulture o dodeli sredstava za sufinansiranje programa jedinica lokalnih samouprava iz programa „Gradovi u fokusu“ objavljenim sredinom juna meseca, navodi se da projekat Bečeja nije podržan, to jest, nije ni razmatran, jer, kako se navodi u rešenju, nije ispunio formalno-pravne uslove.

Inače, na konkurs „Gradovi u fokusu“ prijavljeno je 58 projekata iz 57 opština i gradova, iz Subotice, Bečeja, Sombora, Vršca, Rume, Iriga, Čajetine, Babušnice, Zrenjanina, Kikinde itd, ali tri projekta, iz Kikinde, Kragujevca i Zrenjanina, nisu bila razmatrana, jer su prošle godine već podržani na ovom konkursu. Od preostalih 55 prijava 31 prijava nije ispunila pravno-formalne uslove i one se takođe nisu razmatrale, a među njima je bila i prijava iz Bečeja.
Ocenjene su samo 24 prijave, a podržano je 10 projekata sa ukupno 140,2 miliona dinara, među kojima su projekti iz Bačke Palanke, Šida, Vranja, Kraljeva, Mionice, Trstenika Kučeva… Najviše novca, više od 32 miliona dinara, odobreno je Bačkoj Palanci za prvu fazu rekonstrukcije Kulturnog centra.
Podsetimo da je projekat opštine Bečej bio podeljen na aktivnosti vezane za revitalizaciju kulturne infrastrukture i one koje se odnose na očuvanje postojećih i realizaciju novih kulturnih sadržaja. Projektom je bila predviđena rekonstrukcija fasade zadužbine baronice Eufemije Jović  (zgrada opštine), restauracija dela svečane sale opštine, planirani su završni radovi na zadužbini Bogdana Dunđerskog i opremanje prostora nameštajem i tehnikom, predviđena je postavka lifta za pristup osobama sa invaliditetom u Narodnoj biblioteci, u cilju pretvaranja zgrade starog bioskopa „Kozara“ u omladinski centar bila je potrebna izrada dokumentacije za rekonstrukciju objekta, jedna od projektnih aktivnosti bila je dekorativno osvetljenje fasade zadužbine baronice Eufemije Jović, a planirana je i obnova spomenika u opštini i nabavka opreme za veliku salu Gradskog pozorišta. U drugom delu projekta predviđene su aktivnosti u cilju razvoja novih i unapređenja i očuvanja postojećih kulturnih sadržaja i resursa u opštini, kao što su pozorišni festivali, muzička takmičenja, izdavanje knjiga itd.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci