Skupština opštine Bečej: Odluke i promene u parlamentu

  01 septembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski parlament je u poslednjih tridesetak dana doneo nekoliko važnih odluka, pretrpeo promene u „političkom sastavu“ i dodelio nagrade zaslužnim građanima, rasprave između predstavnika vlasti i opozicije pokazale su nedostatke u znanju i informisanosti pojedinih odbornika, a verbalni obračuni predsednika Skupštine opštine sa odbornicima opozicije izazvali su oštre kritike istih.

Jedna od najvažnijih odluka je svakako ta da lokalna javna preduzeća Vodokanal i Komunalac budu solidarni jemci za kredit od 48 miliona dinara koji treba Javnom preduzeću Toplana za potrebe tekuće likvidnosti – ranije je vladajuća većina odbornika Skupštine opštine dozvolila da se Toplana zaduži kako bi se isplatio dug JP Srbijagas (osnovica i kamate, nakon reprograma). Nakon sednice krajem jula je predstojalo da jemci i Toplana potpišu po 15 menica, kojima će garantovati vraćanje kredita AIK banci. Rok otplate zaduženja biće  36 meseci, a na ukupan iznos kredita će biti obračunata referentna stopa Narodne banke Srbije uvećana za dva procentna poena, na godišnjem nivou, sa proporcionalnom metodom obračuna – kamata će biti oko 6 odsto.
Odbornici „Dosta je bilo“ izrazili su bojazan da će kredit umesto Toplane vraćati jemci, te bi to, u projekciji, dovelo do uništavanja tri javna preduzeća u Bečeju, umesto samo Toplane. Pretpostavke o tome da Toplana neće moći da otplaćuje kredit i da umesto tog preduzeća to će učiniti Komunalac i Vodokanal, odbacili su i predsednik opštine, ali i direktori preduzeća jemaca. Tošić je istakao da je odlučeno da Toplana uzme kredit, jer se to više isplati zbog kamate koju na dug obračunava Srbijagas: kamata za kredit je 6 odsto, a Srbijagas računa oko 12 odsto, objasnio je Tošić.
Direktor Komunalca Željko Plavišić, koji je ranije bio energetski menadžer opštine, govorio je o tome zašto je Toplana u teškoj situaciji i istakao da ukoliko lokalna samouprava dozvoli uništenje ili gašenje tog preduzeća, u Bečeju će nastati ogromni problemi: bez grejanja će da ostanu vrtić, škole, ustanove, opština itd. Prema njegovim rečima, rešenje je korišćenje obnovljivih izvora energije, a za to Toplana uveliko priprema dokumentaciju.
Skupština opštine usvojila je i finansijski izveštaj komunalnog preduzeća „Potisje“ za 2016. godinu i odluku o raspodeli dobiti u toj firmi. Ukupni prihodi komunalnog preduzeća prošle godine bili su 62,4 miliona dinara, rashodi 60,4 miliona, a dobit je 1,99 miliona dinara.

Nove odborničke grupe

U poslednja dva meseca izmenjen je sastav bečejskog parlamenta i danas, uprkos tome što u vreme lokalnih izbora nije postojao, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ima odbornike u Skupštini opštine.
Krajem juna objavljeno je da petoro odbornika Srpskog pokreta obnove prelazi u novoformiranu odborničku grupu „Svi za Bečej – Pokret obnove Kraljevine Srbije“, jer su pre toga pojedini funkcioneri SPO isključeni iz stranke, među njima i predsednik Skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević, a bečejski odbor je ranije dao podršku inicijativi kojom su zatražene promene u SPO. Sada već nekadašnji bečejski odbornici SPO-a su oformili novu odborničku grupu u lokalnom parlamentu i ostaju u koaliciji sa SNS-om. Šef odborničke grupe je Nandor Tot.
U skoroj budućnosti bi još jedna grupacija trebalo da ima odbornike u bečejskom parlamentu, a ni ova nije učestvovala na lokalnih izborima, jer tek treba da se formira. Naime, sredinom avgusta meseca inicijalni odbor pokreta „Dosta je bilo“ u Bečeju saopštio je na društvenoj mreži Fejsbuk da su podneli ostavke na sve funkcije u pokretu, te da će u narednom periodu osnovati grupu građana pod nazivom „Samo lokalno“. U pomenutom saopštenju Bečejci pišu da odnosi između lokalnih odbora i centrale pokreta „Dosta je bilo“ duže vreme ne funkcionišu dobro, da je upućen poziv predsedniku pokreta Saši Raduloviću da poseti Bečej, te da mu lokalni odbornici na konferenciji za novinare vrate odborničke mandate uz obrazloženje, a i Radulović da kaže svoj stav, međutim, do te posete nije došlo. Tako će nekadašnji bečejski odbornici „Dosta je bilo“, kako sada stoje stvari, zadržati odborničke mandate, osnovati GG „Samo lokalno“ i tako nastupiti u Skupštini opštine Bečej, i dalje, verovatno, kao opozicija aktuelnoj vlasti. (Nekadašnji) odbornici pokreta „Dosta je bilo“ su Svetlana Dinić, Stevan Kosanović i Milan Bokun.
S druge strane, međutim, Pokrajinski odbor „Dosta je bilo“ ima drugačije viđenje stvari i saopštio je da je glavni odbor pokreta raspustio bečejski inicijalni odbor još u junu mesecu i isključio njenih pet članova nakon što je, kako piše, koordinator zajedno sa još nekoliko članova iz drugih odbora pokušao da ucenjuje pokrajinsku organizaciju pokreta, ignoriše statut i domogne se funkcija unutar tog pokreta/stranke. Uzgred, Pokrajinski odbor tvrdi i da je bečejski koordinator odbio razgovor sa svojim kolegama iz pokrajine.
Promene u parlamentu Bečeja nisu novost, učestalo se događaju poslednjih 7-8 godina, ali je dosad bilo karakteristično da su odbornici stranaka u opoziciji „preletali“ u stranke na vlasti i nisu, u većini slučajeva, osnovali nove stranke ili grupe građana. No, ne treba gubiti iz vida da takozvane male stranke/pokreti/grupe mogu da budu tas na vagi prilikom formiranja vladajuće većine nakon narednih lokalnih izbora, ukoliko dobro iskoriste svoj „pregovarački kapacitet“. Na taj način, uostalom, godinama opstaju male političke grupacije i na državnom nivou.

Godišnje nagrade

Bečejski odbornici su doneli odluku i o dodeli godišnjih nagrada opštine Bečej za 2017. godinu. Nagrade su na svečanosti za dan grada, 1. avgusta, dodeljene, na osnovu predloga Komisije za dodelu godišnje nagrade i dodelu zvanja počasnog građanina opštine Bečej, a nakon razmatranja inicijativa, Nikoli Džigurskom, sportisti i odbojkaškom treneru (predlagač je u ime kluba i roditelja Snežana Radovanov), Siniši Košutiću, generalnom direktoru „Sojaproteina“ (predlagač je kolektiv OŠ „Zdravko Gložanski“), Rotari klubu Stari Bečej (predlagačica je građanka Slađana Fehirov), Goranu Dumanoviću, umetničkom rukovodiocu Ansambla narodnih igara i pesama „Đido“ (predlagači su KUD „Đido“ i Dragiša Slavić), Gerontološkom centru Bečej (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ), plesnom ansamblu „Selence“ MKD „Petefi Šandor“ (predlagač je koalicija SVM-DSVM-SMJ) i svešteniku Laslu Fudereru (predlagač je kolektiv OŠ „Zdravko Gložanski“).
Svečanoj sednici za dan grada osim bečejskih predstavnika vlasti i institucija, prisustvovali su i zvaničnici pokrajinske vlasti i države, susednih opština i bratskih gradova.
Prisutnima su se obratili predsednik opštine Dragan Tošić, koji je pre svega govorio o ulaganjima u proteklih 12 meseci, predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević i njegova zamenica Eržebet Kinka.
Dan Bečeja je proslavljen deveti put, kao sećanje na 1. avgust 1774. godine, kada su ukazom Marije Terezije potvrđene privilegije Potiskog krunskog distrikta date srpskom stanovništvu, koje su proširene i na nesrpsko stanovništvo.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci