Na sednici Skupštine opštine Bečej: Usvojen prvi rebalans budžeta

  29 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odluka o prvom rebalansu budžeta opštine Bečej za 2010. godinu usvojena je prošlog četvrtka na 29. sednici Skupštine opštine Bečej. Izmenama u opštinskom budžetu predviđeno je da su ukupni rashodi budžeta 770 miliona dinara umesto prvobitno utvrđenih 758 miliona.

Za usvajanje rebalansa glasalo je dvadesetoro odbornika, a osmoro je bilo protiv. O toj temi, i uopšte na čitavoj Skupštini, najduže je govorio odbornik Srpske radikalne stranke Nebojša Kolarski koji je za govornicom proveo više od pola sata. Predsednik Skupštine opštine Dušan Jovanović je nekoliko puta i opomenuo radikalskog odbornika da skupštinsku govornicu ne koristi za političko obraćanje i da ne plasira podatke koje ne može da potkrepi dokazima.
Lokalni poslanik srpskih radikala, između ostalog, prozvao je predsednika opštine Petera Knezija, jer se on, kako je rekao, na proslavi Dana grada, građanima obratio samo na mađarskom jeziku. Knezi je to demantovao: „Za Dan grada sam govorio na svom maternjem jeziku, a kasnije sam se obratio građanima i na srpskom jeziku, ako niste pratili ili su vas neki loše informisali. Vi mi nećete reći kojim ću ja jezikom ovde govoriti. Biću dovoljno jasan na svim zvaničnim jezicima koji se ovde govore. Nažalost, engleski i nemački ne znam, ali znam srpski i mađarski, i u svako doba možemo se takmičiti, a vi me pratite“. Ovakav odgovor predsednika opštine izazvao je aplauz većine odbornika.
Na sednici Skupštine opštine potvrđen je mandat novog odbornika Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Lajoša Petera iz Bačkog Petrovog Sela, koji je zamenio nedavno preminulog odbornika Šandora Pala.
Najviše odbornika se javilo za reč prilikom izmene odluke o parkiranju. Izmenu odluke je na prethodnoj sednici Skupštine opštine predložio odbornik Mađarske koalicije Zoltan Sabo. Prema njegovom predlogu, treba da se dozvoli parkiranje i na zelenim površinama koje se ne nalaze u užem centru grada, jer na periferiji nema obeleženih parkirališta, te nije izvodljivo parkiranje automobila na drugim mestima - osim na travnjacima ispred kuća. Predsednik opštine je podržao izmenu odluke, s tim da će se kažnjavati parkiranje na zelenim površinama u onim delovima grada gde postoje obeležena parking mesta. Ištvan Tari, odbornik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, rekao je da takva politika lokalne samouprave zastrašuje građane i da bi odluku o parkiranju trebalo staviti van snage.
Tehnički nedostaci, ili kako su ih govornici krstili, „detalji koji život znače“ su bili povod da Aleksandar Dimitrijević iz Vojvođanske partije zatraži da se u odluku o parkiranju radi preciznosti uvede metarska distanca u odnosu na građevinske objekte i zelene površine, kako ne bi došlo do zbunjivanja vozača gde je dozvoljeno parkiranje na zelenim površinama, a gde nije. Za ovaj predlog je glasalo 17 odbornika.
Kao i obično, sve tačke dnevnog reda su usvojene, te su zaživele odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta, o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom iz sistema daljinskog grejanja, o izmeni odluke o javnim zelenim površinama, a imenovana je i nova članica Upravnog odbora Stankoma Ružica Kozarski i promenjeno je i ime ovog javnog preduzeća. Novo ime Stankoma je Javno preduzeće Direkcija za izgradnju Bečej.
Kraj sednice lokalnog parlamenta bio je rezervisan za odbornička pitanja. Aleksandar Dimitrijević je zatražio odgovor na ranije postavljeno pitanje, a predsednik Skupštine opštine mu je odgovorio da za dobijanje odgovora ne postoji utvrđen rok.
Veronika Kasaš, odbornica Mađarske koalicije, zatražila je od odbornika, s obzirom na to da je prošlo više od polovine njihovih mandata, da o svom radu referišu Mađarskoj koaliciji. Njen zahtev je među prisutnima u sali izazvao komešanje, čuđenje i smeh. Ištvan Tari je u ime frakcije Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara zatražio da se odbornicima ove stranke dodeli kancelarija za rad kako ne bi svoje poslove obavljali u opštinskom bifeu. Predsednik Skupštine opštine je rekao da je za rad odbornika DZVM-a već obezbeđena kancelarija (broj 33).

M.S.

Naslovi

Popularni Članci