NUNS: Dan podsećanja

  27 novembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izvršni odbor NUNS-a odlučio je da, zbog učestalih napada na izveštače i niza nerešenih incidenata među kojima su najteži ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, uvede Dan podsećanja.

Svakog poslednjeg petka u mesecu NUNS će javnim saopštenjem podsećati nadležne državne organe i javnost na aktuelne napade na novinare i neprocesuirane slučajeve. Izvršni odbor poziva glavne urednike svih medija da se pridruže akciji Dan podsećanja.

NUNS PODSEĆA
da još nije razrešena smrt Radislave Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine.

NUNS PODSEĆA
da još nije okončana istraga ubistva Slavka Ćuruvije, iako se zna da je 11. aprila 1999. godine ubijen po nalogu vlasti.

NUNS PODSEĆA
da još nije istražena smrt Milana Pantića, iako je za razliku od dvoje kolega koji su stradali u vreme režima Slobodana Miloševića, on ubijen posle demokratskih promena u Srbiji 11. juna 2001. godine.

NUNS PODSEĆA
da je Srbija ponovo opasno mesto za rad izveštača jer je tokom prvih sedam meseci 2008. zabeleženo 35 napada na novinare, fotoreportere i snimatelje, što daleko nadilazi statistički godišnji prosek.

NUNS PODSEĆA
da su i tokom septembra u više navrata napadane kolege širom Srbije, kao i da su militantne grupe, nezadovoljne uređivačkom politikom medija, nastavile da upadaju u više redakcija.

NUNS PODSEĆA
da proces privatizacije medija još nije pokrenut sa mrtve tačke do koje je doveden političkom voljom vladajuće većine krajem prošle godine.

NUNS PODSEĆA
da je nedavno izrečena i prva sudska presuda za mobing čija je žrtva jedna novinarka, i upozorava da će divlja privatizacija, u kojoj medije preuzimaju ljudi sumnjivog kapitala, dovesti do mnogih sudskih postupaka.

Naslovi

Popularni Članci