Nisu saopšteni podaci o razlogu erupcije u Donjem gradu: Nema žutog bunara – nema analize događaja

  20 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon što se 29. marta dogodila erupcija gasa, vode i peska prilikom bušenja žutog bunara u Donjem gradu, kod nekadašnje kafane „Aranjpatko“, na mestu takođe nekadašnjeg bunara, erupciju su sanirali stručnjaci NIS-a, bušotina je zatvorena, a o izvođaču radova bušenja iz Siriga se od tada nije čulo. Predstavnici lokalne vlasti, s jedne strane iz Demokratske stranke, a sa druge iz SVM-a, zatražili su, odnosno obećali su analizu događaja koji su doveli do erupcije.

Zamenik predsednika opštine i predsednik bečejskog DS-a Budislav Medurić početkom aprila je rekao da prema nezvaničnim informacijama kojima on raspolaže mnoge stvari u vezi sa bušotinom nisu urađene kako treba. Njegov partijski kolega i predsednik lokalnog parlamenta Dušan Jovanović je postavio pitanje predsedniku opštine da li će pokrenuti inicijativu za nadoknadu štete (mislio je na izvođača radova iz Siriga) i zatražio je da se uradi stručna ekspertiza posla bušenja bunara.
Izvršna vlast, odnosno predsednik opštine Peter Knezi početkom aprila nije želeo da odgovori na pitanje novinara o tome da li je moguće da je prilikom bušenja bunara došlo do propusta u tehničkom postupku. Rekao je da nije stručan da ocenjuje taj deo posla, ali će da traži izveštaj nadzornog organa, a očekuje se i procena NIS-a, a ako toga ne bude, a ukaže se potreba, biće angažovan supervizor.
Do 17. aprila nijedan predstavnik vladajuće opštinske koalicije – niti iz DS-a, niti iz SVM-a – nije saopštio da li je urađena analiza događaja, da li je bilo propusta i da li je neko odgovoran za erupciju u Donjem gradu.
Inače, za bušenje bunara je u opštinskom budžetu bilo predviđeno oko 4 miliona dinara. Prema rečima Knezija, opština je nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova iz Siriga, 50 posto cene posla platila. O eventualnom povraćaju novca za sada nema informacija.
Nema informacija ni o tome koliko će lokalni budžet da košta sanacija bušotine, a to su uradili stručnjaci NIS-a. Procenjuje se da jedna cisterna brzovezujućeg cementa košta milion dinara, ali još nema podataka o tome koliko cisterni je potrošeno za potrebe sanacije bušotine.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Okom Kamere