Saopštenje Medijske koalicije: Predlog zakona u suprotnosti sa Medijskom strategijom

  07 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o javnim preduzećima (tačka 2) predviđena mogućnost osnovanja javnih preduzeća u oblasti informisanja.

Taj predlog je u direktnoj suprotnosti sa Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine, a kojom se, između ostalog, predviđa povlačenje države iz medija. Podsećamo da Strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda“, piše u saopštenju Medijske koalicije. Koalicija je pozvala poslanike Skupštine Srbijeda se usprotive takvom rešenju i da imaju u vidu da ono nije samo u suprotnosti sa Medijskom strategijom nego i sa osnovnim načelima medijskih sloboda koja treba da važe u državama razvijene demokratije. „Nadamo se da će poslanici u ovom slučaju da se postave odgovorno i da neće podržati rešenje koje otvara vrata za povećavanje uticaja države na medije. Medijske asocijacije i novinarska udruženja pratiće dalji razvoj događaja i o svemu obaveštavati Evropsku komisiju, OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije, i od njih tražiti podršku u nastojanju da se onemogući donošenje i primena ovakvog zakonskog rešenja“, piše u saopštenju koje su potpisale članice Medijske koalicije, ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.
Medijska koalicija smatra neophodnim izmene postojećeg Predloga Zakona o javnim preduzećima kojim se predviđa mogućnost osnivanja javnih preduzeća u oblasti informisanja.
Medijska koalicija smatra da se odredbe ovog zakona moraju uskladiti sa postojećim zakonima i Medijskom strategijom.

Okrugli sto o medijima

U sredu, 12. decembra u velikoj sali SO Bečej sa početkom u 12 časova uz učešće predstavnika Medijske koalicije (NUNS, UNS, ANEM, Lokalpres i NDNV), bečejskih medija i lokalne samouprave održaće se okrugli sto sa temom „Medijska strategija i medijske slobode u lokalnim sredinama“.

Zbog toga, medijska koalicija predlaže Ministarstvu finansija i nadležnom skupštinskom odboru amandmane koji glase:
Amandman 1: „Iz stava 1 člana 2 Predloga zakona, briše se reč `informisanja`, jer je osnivanje javnih preduzeća u oblasti informisanja u suprotnosti sa postojećim medijskim zakonima i Medijskom strategijom“.
Amandman 2: „U prelaznim i završnim odredbama Predloga zakona, dosadašnji članovi 69. i 70. postaju članovi 70. i 71, a dodaje se novi član 69, koji glasi: Odredbe ovog zakona primenjuju se i na neprivatizovana javna preduzeća u oblasti informisanja, do njihove privatizacije u skladu sa propisima kojima se reguliše javno informisanje.”
Iskreno se nadamo da će Skupština Srbije razmotriti i prihvatiti ove amandmane koji ne menjaju suštinski duh zakona a obezbeđuju poštovanje Medijske strategije u kojoj se kaže da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.
Medijska koalicija: NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres, NDNV

U Beogradu, 5. decembra 2012. godine

B.M.Naslovi

Popularni Članci