Medijska koalicija je reagovala na izjavu predsednika opštine o osnivanju opštinskih medija: „Neinformisanost i nekompetentnost“ predsednika opštine

  07 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je prošlog četvrtka na konferenciji za novinare saopštio da lokalna samouprava, pored postojećih lokalnih medija (dva štampana, radio, kablovska televizija, nekoliko portala) planira da u narednom periodu osnuje opštinsku televiziju, radio i štampani informator koji bi izlazio periodično: „Pokrenuta je inicijativa u cilju boljeg informisanja da se u narednom periodu formiraju sopstveni mediji opštine Bečej. To je nešto na čemu intenzivno radimo. Očekujem da bude realizovano početkom iduće godine kako bismo ubrzali i olakšali informisanje građana”.

Nakon konferencije za novinare, u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine (novinar Nenad Jovićević), Radojević je precizirao: „Ovako su građani možda u zabludi. Čitaju privatne, nezavisne, pod navodnicima, slobodne medije a s druge strane su finansirani iz budžeta. Pitam da li su možda ti slobodni, nezavisni mediji instruisani od prethodnih vlasti s obzirom da su dobijali značajna sredstva od lokalne vlasti iz budžeta“. Podsetimo, u budžetu opštine za 2012. godinu prethodna vlast predvidela je 3 miliona dinara za lokalno informisanje, a nova vlast je taj iznos povećala na 4,5 miliona dinara prilikom rebalansa budžeta. Ranijih godina za lokalno informisanje bilo je predviđeno od 2,5 do 3 miliona dinara. Druge opštine koje imaju približan broj stanovnika i medija, za lokalno informisanje opredeljuju mnogo više novca.

Knezi: Medijska koalicija je neinformisana

Na saopštenje Medijske koalicije 1. decembra reagovao je Peter Knezi, predsednik Skupštine opštine Bečej, doduše „nezvanično“, u jednoj grupi na Fejsbuku: „Mogu da se šokiraju koliko god žele, mislim da su oni duboko neinformisani. Bečej nije država, nego lokalna samouprava, koja ima određene obaveze na tu temu u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koje ’slobodni mediji’ ne poštuju. Inače, ako se privatizuje RTS i čuveni RTV, i lokalna samouprava će da to učini. Samo Vas gledamo, Medijska koalicijo! Hrabro, samo počnite sa RTS i RTV!“
Na portalu građanske Vojvodine „Autonomija“ (izdavač je Nezavisno društvo novinara Vojvodine) je u utorak (4. decembra) objavljen tekst o Knezijevom Fejsbuk sačinjeniju i o medijskoj situaciji u Bečeju (hronologija događaja: izjava predsednika opštine Bečej o tome da će lokalna vlast da osnuje svoje medije, reakcija Medijske koalicije i komentar Knezija na Fejsbuku), naslovljen „Lokalni moćnik pokazao se u pravom ’svetlu’. “

Na najavu da će bečejska vlast da osnuje sopstvene medije, 1. decembra reagovala je Medijska koalicija, koju čine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres.
Najava da će opština Bečej najverovatnije osnovati „sopstvene medije“ je u suprotnosti sa Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila prošlog septembra, kao i najavama Ministarstva kulture i informisanja da će se država ubrzano povući iz vlasništva nad medijima, navodi se u saopštenju Medijske koalicije. Novinarska udruženja i medijske asocijacije su podsetili da Medijska strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda. „Nadamo se da izjava predsednika bečejske opštine ukazuje na njegovu neinformisanost i nekompetentnost, odnosno da nije najava nove medijske politike u lokalnim samoupravama“, piše u saopštenju.
Dodaje se da lokalni mediji koji funkcionišu kao javna preduzeća ne samo da predstavljaju nelojalnu konkurenciju, nego svojim povlašćenim položajem ugrožavaju medijske slobode i opstanak drugih medija na lokalnom tržištu.

Priredila: K.D.F.Naslovi

Popularni Članci