Klizanje, radionice, predstave, koncerti i Deda Mraz: „Zimski festival-Téli fesztivál“

  07 decembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za razliku od prethodnih godina kada je lokalna samouprava organizovala doček Nove godine na gradskom trgu, ove godine će, od 5. decembra do 7. januara u centru Bečeja, po ugledu na gradove u Evropi i okruženju, biti priređen „Zimski festival-Téli fesztivál“. Organizatori manifestacije su Turistička organizacija, opštinske kulturne ustanove i javna preduzeća, a pokrovitelj je lokalna samouprava.

U okviru „Zimskog festivala“, pored učešća izlagača, udruženja koja se bave domaćom radinošću i starim zanatima, proizvođača čokolada i drugih „slatkih“ proizvoda i ugostitelja, biće pripremljen raznovrstan program, namenjen pre svega deci i mladima – od klizanja, kreativnih radionica, kićenja jelke, do predstava i druženja sa Deda Mrazom.
„Osnovna zamisao je da pored obeležavanja predstojećih praznika, pokušamo da građane Bečeja dovedemo u centar grada i da im uz organizaciju posebnih aktivnosti pružimo mogućnost da u svom gradu dožive prazničnu atmosferu. Krenuli smo proslavom Mikulaša, za decu su organizovane radionice za pravljenje poklončića, a Turistička organizacija je za sve učesnike obezbedila simbolične poklone. Pokloni su donacija Komunalca, Udruženja voćara i jednog preduzetnika koji se bavi proizvodnjom čokolade. Opština će obezbediti šest montažnih kućica i jedno sintetičko klizalište, koje će posetioci Festivala moći besplatno da koriste. Naplaćuje se samo iznajmljivanje klizaljki. Lokalna udruženja će od šest montažnih kućica dobiti tri za prodaju svojih proizvoda, proizvođač čokolade jednu, jedna bi bila ugostiteljima na raspolaganju, a jedna bi bila kreativna radionica za decu. Za zakup šest kućica za izlagače sprovedena je javna nabavka male vrednosti. Prvobitna cena je bila 270.000 dinara, ali smo uspeli da smanjimo na 120.000 dinara za šest kućica od po 12,5 kvadrata“, rekla je direktorica Turističke organizacije. „Ovo će biti pilot projekat, da vidimo kako će Festival biti prihvaćen i kakav će biti odziv građana. Biće uključeno i Gradsko pozorište koje će prodavati tople napitke (kuvano vino, čaj, toplu čokoladu itd.) koji će biti služeni u namenski pravljenim šoljama za ovaj zimski festival. Svako ko želi da popije neki od ovih napitaka, dobiće ga u takvoj šolji, za koju će biti naplaćena i određena nadoknada ukoliko neko želi da je zadrži kao suvenir, ako ne, prilikom vraćanja šolje svakome će se vratiti novac koji je naplaćen za šolju. Sve šolje koje se ne prodaju, biće poklon uz slatkiše koje će obezbediti preduzetnik iz Bečeja, tako da će deca koja budu došla u centar na novogodišnju predstavu, dobiti i suvenir da ih podseća na prvi ’Zimski festival’, nadamo se i tradicionalni“, objasnila je Gordana Džigurski, direktorica Turističke organizacije Bečej.

Program

„Zimski festival“ je počeo 5. decembra obeležavanjem „Mikulaša“. Od 10. decembra startuju radionice za pravljenje novogodišnjih ukrasa za jelku, a 13. decembra će biti održano zajedničko kićenje jelke u centru grada. Jelku će obezbediti Komunalac, koja će biti zasađena na gradskom trgu i koristiće se svake godine. Potom će 21. decembra s početkom u 16 časova hor katoličke crkve pevati božićne pesme u centru, čime će najaviti i svoje koncerte u crkvi 23. i 24. decembra, a nakon toga će u organizaciji škola deca izvesti božićnu predstavu. Novogodišnja predstava za decu Gradskog pozorišta na gradskom trgu biće prikazana 28. decembra od 16 časova, a u istom terminu 30. decembra novogodišnju predstavu će izvesti deca iz škola, potom sledi druženje sa Deda Mrazom.
Uoči pravoslavnog Božića biće priređen sličan program, pravoslavni crkveni hor će na otvorenom izvoditi božićne pesme i svojim nastupom će najaviti koncert u Gradskom pozorištu, a učenici koji idu na veronauku prikazaće božićnu predstavu. Od 24. do 28. decembra biće organizovana takmičenja na klizalištu, a finale i proglašenje pobednika bi trebalo da bude 28. decembra.

Za „Zimski festival“ će biti potrošeno 1.220.000 dinara iz opštinskog budžeta. Manifestacija će biti na platou ispred gradske kuće, gde je postavljeno i klizalište.
Podsetimo, Bečejci već imaju iskustva sa klizalištem. Naime, u decembru 2008. godine otvoreno je klizalište sa sintetičkim ledom na platou ispred OSC-a „Mladost“. Za klizalište je iz opštinskog budžeta plaćeno 2,5 miliona dinara, ali se vrlo brzo pokazalo da je to bila promašena investicija, jer Bečejci nisu bili naročito zainteresovani za klizanje. Prvobitno je rečeno da je opština kupila klizalište za 3,5 miliona dinara, ali je platila samo avans od 2,5 miliona dinara, a kasnije je saopšteno da je reč o iznajmljivanju.

Festivalske šoljice

Za potrebe festivala kupljeno je 100 šoljica na kojima je odštampano obeležje Bečeja i „Zimski festival-Téli fesztivál 2012/2013“. Posao je dobila privatna štamparija iz Bečeja po ceni od 13.000 dinara. Građani mogu kupiti šoljicu po ceni od 50 dinara, a prihod je namenjen za nabavku poklončića za decu.

Ovoga puta izgleda da smo bolje prošli, bar po rečima direktorice Turističke organizacije: opštinski budžet će biti olakšan za milion dinara. „Želeli smo da to bude klizalište sa pravim ledom, ali bilo je kratko vreme za realizaciju, pa će nam to biti zadatak za sledeću godinu. Postoji veliki broj ponuđača za iznajmljivanje klizališta, mi smo kontaktirali pet-šest, a jedino slobodno klizalište koje nam je bilo dostupno je ovo koje je postavljeno sa sintetičkim ledom. Prvobitna cena je bila mnogo veća, međutim, uspeli smo da ga dobijemo bez vremenskog ograničenja i za milion dinara sa PDV-om. Inače, puna cena je 2,2 miliona dinara“, rekla je Džigurski. Klizalište je iznajmljeno od firme Pejkom iz Beograda, i biće besplatno na raspolaganju građanima od 5. decembra do 13. januara, od 10 do 20 časova.
Zbog ograničenja broja klizača (50 osoba u jednom momentu), klizanje je organizovano u smenama, u trajanju od dva sata. Iznajmljivanje klizaljki je 50 dinara.

LJ.M. 

Naslovi

Popularni Članci