Treći dečji interkulturalni kamp: Pruži mi ruku, budi mi drug

  03 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Ruka prijateljstva“ je po treći put pružena deci sa smetnjama u razvoju sa teritorije opštine Bečej. U pitanju je dečji interkulturalni kamp pod nazivom „Pruži mi ruku, budi mi drug! - Nyújtsd felém a kezed, legyél barátom!“, koji je ove godine od 27. do 29. avgusta okupio 42 učenika ŠOSO „Bratstvo“ u domu Izviđačkog odreda „Ivo Lola Ribar“ (Radarska stanica) u Bečeju.

Organizator kampa je Društvo prijatelja dece u okviru Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej u saradnji sa članovima „Kosmopolita“ iz Gimnazije. Sredstva za realizaciju kampa su obezbedili Fondacija Pestaloci, kancelarija UNICEF-a iz Beograda i opština Bečej koja je iz budžeta obezbedila 90.000 dinara.
Tokom tri dana deca su imala priliku da kroz kreativne radionice i predavanja formiraju i razvijaju svoju ekološku svest, u čemu im je pomagalo 16 članova „Kosmopolita“, ali i da se druže, igraju, razvijaju svoje veštine i sposobnosti u igrama „Potraga za blagom“, „Igre bez granica“, „Pokaži šta znaš“… Bilo je tu i muzike i zabave uz logorsku vatru, a poslednjeg dana, u nedelju, u delu „Otvorenih vrata“ su se družila sa likovnim umetnicima i drugim posetiocima.
Poslednji vikend letnjeg raspusta će ovoj deci ostati u sećanju, a kako su rekli neki od vaspitača, uspomene i emocije sa kampa će provejavati još nekoliko narednih meseci kroz literarne i likovne radove u školi.
Prema rečima Izabele Šormaz, predsednice Društva prijatelja dece, 80 posto dece su već redovni učesnici kampa, a uslov za to je da tokom cele godine pokažu i ostvare dobre rezultate u učenju i ponašanju, što im je i podsticaj za dalje napredovanje. Inače, pred početak nove školske godine sva deca su dobila higijenske pakete i obrazovni materijal za školu.
Umetnici velikog srca
U okviru dečjeg interkulturalnog kampa na Radarskoj stanici treći put je organizovana i likovna kolonija u čijem radu je učestvovalo dvadesetak amaterskih slikara iz udruženja „Duga“, koji su slikali zajedno sa decom i pomagali im da savladaju neke od likovnih tehnika.
Slike nastale na ovoj koloniji umetnici velikog srca će pokloniti u humanitarne svrhe, kao i prethodnih godina, slike će pred Božić biti ponuđene na aukciji, a prihod će biti usmeren materijalno ugroženoj deci za obrazovanje. Ovoj humanitarnoj akciji se pridružilo i četiri slikara iz Mađarske, koji su došli da zajedno sa svojim kolegama umetnicima učestvuju u radu likovne kolonije na Tisi u Galeriji „Šipoš“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci