UPIS U ŠKOLE: Roditeljski doprinos nije uslov

  03 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjih dana avgusta đaci su se upisali u srednje škole. Pored osnovne dokumentacije za upis, učenici su trebali da prilože i uplatnicu o plaćenom roditeljskom doprinosu iako nekoliko godina unazad iz Ministarstva prosvete upozoravaju škole da je upis besplatan i da škole nemaju pravo da traže bilo kakvu nadoknadu.

Roditeljski doprinos u srednjim školama je 2.000 dinara po učeniku, a u školama navode da se plaća na dobrovoljnoj bazi i nije uslov za upis učenika u školu.
„Roditeljski doprinos je 2.000 dinara, od toga je 400 dinara za osiguranje učenika. On nije uslov za upis, ali je preporuka, da bi deca mogla pristojno da se školuju, posebno u ovim vremenima. Roditeljski doprinos postoji 20 godina unazad, generacije roditelja su ulagale u ovu školu i mi danas imamo mogućnost da našoj deci ponudimo izbor, jer je škola dobra i opremljena. U krajnjoj liniji to je poruka roditeljskog doprinosa da bi škola takva ostala i za buduće generacije“, kaže Gordana Kovačev, direktorica Ekonomsko-trgovinske škole.
„Roditeljski doprinos nije obavezan i niko ko ne može da plati ili iz nekog razloga ne želi da plati, neće biti uslovljen ili uskraćen da se upiše u školu“, kaže direktor Gimnazije Miodrag Basarić, a na pitanje da li će učenici osetiti nekakve posledice ili sankcije zbog neplaćenog roditeljskog doprinosa, odgovara je da posledica nema, ali će oni koji su platili, biti stavljeni u neravnopravan položaj.
Ipak, većina roditelja „dobrovoljno“ uplaćuje ovaj iznos.
Odluku o naplaćivanju roditeljskog doprinosa donosi Savet roditelja, koji odlučuje i kako će se taj novac potrošiti. U školama ističu da se sredstva od roditeljskog doprinosa troše namenski, uglavnom na opremanje, i na unapređenje kvaliteta nastave.

Štrajk prosvetara?

Mada je i za početak ove školske godine najavljen štrajk prosvetnih radnika, od četiri reprezentativna sindikata u oblasti obrazovanja tri su odustala od štrajka, dok je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije prvi dan škole obeležila štrajkom upozorenja i protestnom šetnjom u Beogradu.
U bečejskim školama nova školska godina je počela na vreme i bez štrajka.

„Taj roditeljski doprinos u današnje vreme školama znači život, znači preživljavanje, da mogu deci priuštiti minimum uslova. Neke škole od toga kupe krede, sunđere, neke kompjutere ili drugu opremu, pošto se iz budžeta ministarstva za infrastrukturu i opremanje škola izdvaja svega 3-4 posto, a ni lokalne samouprave često nisu u mogućnosti da servisiraju ni zakonske obaveze prema školama, tako da su škole prepuštene same sebi. Svi oni koji su obavezni da daju školama, a to je država, izbegavaju svoje obaveze ili kažu da nisu u mogućnosti da plaćaju. Pa ko je onda u mogućnosti? Ostaju roditelji i deca koja su vezana za tu školu. Roditeljski doprinos se uzima i u obdaništima i osnovnim školama pa niko ne pravi pitanje od toga“, kaže direktor Gimnazije.
U dečjem vrtiću se takođe plaća roditeljski doprinos u iznosu od 2.000 dinara po detetu, u OŠ „Petefi Šandor“ roditeljski doprinos je ukinut pre nekoliko godina, u OŠ „Sever Đurkić“ je Savet roditelja odlučio da i ove godine bude 800 dinara za celu godinu, a u OŠ „Šamu Mihalj“ i u OŠ „Zdravko Gložanski“ roditeljski saveti tek treba da donesu odluku o visini roditeljskog doprinosa za ovu godinu, a prethodne godine on je iznosio 800, odnosno 700 dinara.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci