Smenokratija

  01 jul 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izvesno je da su predsednik i članica Upravnog odbora Javnog preduzeća Komunalac iz Demokratske stranke, Dragan Mitić i Magdolna Šlajf smenjeni, ali ta odluka treba da bude ozvaničena 4. jula na sednici Skupštine opštine Bečej.

U predlogu za smenu navodi se da u javnim preduzećima članove upravnog odbora razrešava osnivač (lokalna samouprava, to jest odbornici lokalnog parlamenta), te Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose opštine predlaže razrešenje pomenutih članova Upravnog odbora Komunalca, kako se navodi, „na inicijativu Opštinskog odbora Demokratske stranke Bečej čiji odbornici u Skupštini opštine Bečej predstavljaju deo koalicije, a svoje pravo i obavezu da utiču na poslovanje Javnog preduzeća, ostvaruju, između ostalog, preko predsednika i člana Upravnog odbora čije razrešenje odnosno imenovanje mogu i da predlažu. Komisija je utvrdila da su imenovani učestvovali u donošenju Odluke Upravnog odbora Javnog preduzeća koja se odnosi na razrešenje direktorice Javnog preduzeća, čime su prekoračili ovlašćenja koja ima Upravni odbor Javnog preduzeća kao organ upravljanja, a koja su utvrđena Zakonom o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, Odlukom o osnivanju Javnog preduzeća za komunalne usluge i Statutom Javnog preduzeća za komunalne usluge ’Komunalac’ Bečej. Razrešenje i imenovanje direktora Javnog preduzeća je u nadležnosti Skupštine opštine Bečej, razrešava se i imenuje na predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, a ne na predlog Upravnog odbora Javnog preduzeća“.
Ukoliko je to tačno, a veoma je moguće da nije, postojanje upravnih odbora (samo ime kaže da su organi upravljanja) nema smisla, te ih treba ukinuti, a time bi se uštedeo novac poreskih obveznika, koji mesečno plaćaju za članove upravnih odbora od 5.000 do oko 15.000 dinara, po osobi (upravni odbori imaju i po 5-6 članova, puta 12 meseci…).
Inače, na sednici lokalnog parlamenta Demokratska stranka će predložiti imenovanje novih članova Upravnog odbora Komunalca, Marka Đapića (predsednik) i Bojana Mandića.
Tragikomedija vezana za telo upravljanja u jednoj drugoj opštinskoj ustanovi, u Gradskom muzeju, takođe je u toku već oko godinu dana. Tamo je, naime, tri puta raspisan konkurs za izbor direktora, na koji su se prijavila dva kandidata, Upravni odbor je doneo odluku da za direktora predlaže aktuelnu vršiteljku dužnosti direktora Branislavu Mikić Antonić, međutim, lokalni parlament tri puta nije usvojio odluku Upravnog odbora, pa u muzeju je i dalje v.d. stanje. O tome kada će biti raspisan sledeći konkurs za direktora, ili kada će biti smenjeni „neposlušni“ članovi Upravnog odbora, za sada se ne zna ništa.
U međuvremenu je Dušan Ivetić, predstavnik zaposlenih u muzeju u Upravnom odboru podneo je ostavku. U pisanom obrazloženju naveo je da je osnovni razlog za ostavku taj što se „ne poštuju odluke koje je Upravni odbor donosio, a vezano je za izbor direktora naše ustanove“. Ivetić smatra da je nipodaštavanje odluke Upravnog odbora „omalovažavanje i onemogućavanje rada članova Upravnog odbora muzeja“.
Njegova ostavka treba da se primi k znanju 4. jula na sednici Skupštine opštine, kao i da se na njegovo mesto imenuje Laslo Lenđel (iz reda zaposlenih).
Na kraju nije na odmet da se postavi nekoliko pitanja predstavnicima lokalne vlasti. Čiji je plen u javnim preduzećima? Zašto se smenjuju „vojnici partije“ koji katkad pokušavaju da misle svojom glavom? Da li će, ko i kada da da dokaze za veoma ozbiljne optužbe protiv direktorice Komunalca? Da li će ona da odgovori na veoma ozbiljne, doduše bez valjanih dokaza plasirane, optužbe? Trebalo bi da ima makar toliko poštenja kod svih koji su umešani u tu priču – počevši od sindikata, preko direktorke, do koalicionih partnera SVM-a i DS-a – da daju odgovore na pitanja.
I šta je DS dobio ili će dobiti ako ne glasa za predloženu smenu direktorke Komunalca? Da li je reč možda o nekakvom dogovoru između koalicionih partnera u vezi sa budućom bečejskom banjom?

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci