Odgovor na građanske proteste zbog smene u RTV: Kontramiting u Novom Sadu

  24 jun 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nekoliko udruženja građana održalo je 17. juna protest ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) kao odgovor na građanske proteste koji se organizuju zbog talasa smena u toj medijskoj kući nakon pokrajinskih izbora, na kojem je učestvovalo oko 1.500 građana. Oni su nosili parole „Gde su novci“, „Pajtiću, lopino“, „Gde su pare, Raduloviću“, „Radule, kradule“, „Daj patku tati“, a nastupio je i bend „Roko Maroko“.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nenad Krstić kazao je da je grupa profesora već poslala apel javnosti, a da su tog dana došli da upozore da je država Srbija ponovo u opasnosti.
„Ja sam spreman ovde do ponoći da budem i dočekam ljude koji drugačije misle da tu pred vama razgovaramo o svim problemima, ali očigledno oni neće da razgovaraju sa nama, zbog čega se u narod uvukao strah“, kazao je Krstić i dodao da svaka revolucija dovodi na čelo države gore od onih koji su do tada bili na vlasti.
Novinar Milorad Vukašinović je poručio da je skup organizovan kao simbolična podrška „ogromnom broju zaposlenih u RTV, koji su sve ove godine profesionalno izveštavali“, i uputio zahtev Upravnom odboru RTV da nastavi zakonito da radi svoj posao i da saopšti finansijski izveštaj.
Vukašinović je poručio i medijima, koji pišu o protestima koji se održavaju širom regiona nazivajući ih „balkansko proleće“, da je „srpsko proleće završeno 24. aprila“, misleći na izbore u Srbiji na svim nivoima.
Novinar Đorđe Vukmirović je sa bine poručio gađanima da ostanu uz proteste, i najavio da će ih biti još.
Student Ivan Đorđević zatražio je od građana da podrže proteste, jer nije normalno to „što su 2011. godine u tu kuću dovedeni da rade ljudi iz Beograda poslušni vlasti i marionete Demokratske stranke. Žalosno je što na tim drugim skupovima viđamo političare bivših režima. Šta će političari ispred Radio-televizije Vojvodine? To je pritisak, jer se oni ne bore za nas i našu slobodu, već za svoj lični interes“, poručio je Đorđević.
Na protestu su učestvovale i najavljene nevladine organizacije, građani koji su došli iz cele Vojvodine i Srbije, kao i političari, među kojima i Dušan Bajatović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Bratislav Gašić.
Tokom protesta nije bilo incidenata, bilo je primetno pojačano prisustvo policije, hitna pomoć je imala jednu intervenciju.
Na jednoj od zgrada u blizini mesta gde se protest održavao studenti iz organizacije Studentski pokret Novi Sad razvili su transparent „Vi niste naši profesori“, misleći na potpisnike Otvorenog pisma profesora Novosadskog univerziteta, kao i transparent „Znamo da ste se registrovali pre četiri dana, ali ne znamo po kojoj ceni“.
Studente su po izlasku iz zgrade na kojoj su razvili transparent legitimisali policajci, kao i novinare kojima je bio zabranjeno da snimaju taj događaj, kako su rekli „po zakonu”, a prećeno im je i tužbama ukoliko objave materijal.
Najavu kontramitinga protiv inicijative „Podrži RTV“, potpisali su Institut za borbu protiv korupcije, Unija mladih, Politikolozi bez granica, Udruženje za zaštitu mladih, Serbona, Odbrana izborne volje i „Patku daj tati“.
Mediji su objavili da su od ovih udruženja Odbrana izborne volje i „Patku daj tati“ registrovane u Agenciji za privredne registre 13. juna 2016. godine, dok su još tri organizacije registrovane proleća prošle godine, jedna je iz 2014. a jedna iz 2012. godine.
Tokom dana na mejl adrese RTV stigla je poruka sa adrese savetnice gradonačelnika Novog Sada za informisanje Nade Kobac, u kojoj se navodi precizna satnica, govornici, celokupan program, kao i pojedini govornici, pa su javnost i političke partije optužile vlast u Novom Sadu da stoji iza organizacije kontramitinga.

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci