Obustava rada prosvetara: U Bečeju u štrajku tri srednje škole

  27 mart 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Štrajku prosvetnih radnika koji traje više od četiri meseca ne nazire se kraj. Članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koji nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete i nisu prekinuli zakonski štrajk – drže skraćene časove od 30 minuta – nakon prošlonedeljnog protesta u Beogradu, ovu nedelju su počeli jednodnevnom obustavom rada zbog smanjenja plata.

Plate su po nalogu Ministarstva smanjene prosvetarima koji i nakon 18. februara, kada su Poseban kolektivni ugovor i sporazum o prekidu štrajka sa Ministarstvom prosvete potpisali Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, drže skraćene časove.
Predstavnici USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su izjavili da ne postoji nikakva procedura i uputstvo koliko treba smanjiti plate zaposlenima u štrajku, te da situacija u školama izmiče kontroli zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada. Sindikati ističu da je procenat smanjenja različit i iznosi od 4 od 33 odsto, a da u nekim školama zaposleni nisu dobili drugi deo februarske plate, naime, direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito.
U sindikatima kažu i da spremaju tužbe protiv direktora škola koji su sledili „nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu“, a od utorka, 24. marta, nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmičenja i malu maturu.
Predstavnici sindikata koji su u štrajku, kažu da nemaju nameru da odustanu od protesta i da je izvesno da će se ova školska godina završiti skraćenim časovima.
Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se „informišu o posledicama štrajka“.
U Bečeju su sve tri srednje škole i nakon 18. februara u štrajku, a više od 40 nastavnika je prošle nedelje učestvovalo na protestu u Beogradu.
U srednjim školama u Bečeju štrajk – zakonski minimum rada u trajanju od 30 minuta – se nastavlja, ali je na nivou sve tri srednje škole doneta odluka da se ostale aktivnosti, dopunska i dodatna nastava, pripreme za takmičenja i sednice veća redovno održavaju.
Prosvetni radnici štrajkom traže da se izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci