Narodna biblioteka: Lepota mog zavičaja

  06 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan grada obeležen je noćnim programom „Lepota mog zavičaja“ 29. jula i u Narodnoj biblioteci.

Na manifestaciji je predstavljen kratak istorijat Bečeja, a potom je istoričar umetnosti Ferenc Mak održao predavanje „Proćerdano bogatstvo – Stari Bečej krajem XIX veka“ na mađarskom jeziku. Muzeolog Jasmina Jakšić je kroz multimedijalno predavanje pokušala da prikaže arhitekturu zgrade Narodne biblioteke, koja je prema postojećoj arhivskoj građi pripadala Karolju Višiju.
Upotpunjavajući sliku o Bečeju, profesor istorije Dušan Opinćal je govorio o poznatim Bečejcima, imajući u vidu da dušu nekog grada čine ljudi koji u njemu žive i rade.
Zatim je usledila dodela nagrada učenicima bečejskih škola čiji su likovni i literarni radovi pristigli na konkurs koji je Narodna biblioteka raspisala povodom praznika opštine Bečej na temu „Lepota mog zavičaja“.
Na literarni konkurs stiglo je 44, a na likovni 207 radova. Za literarni sastav na srpskom jeziku nagrade su dobili Jelena Brkljač, Natalija Korhec, Sofija Rajić i Marina Pavlović iz OŠ „Sever Đurkić“, Jovan Stanisavljev, Brankica Vasiljević iz OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela i Dušica Pesković iz OŠ „Zdravko Gložanski“. Za sastave na mađarskom jeziku nagrađeni su David Kiš iz OŠ „Sever Đurkić“, Zoltan Nađ, Laura Sterbik, Gabor Galus i Zoltan Tot iz OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela, Atila Benaček i Klementina Bakša iz ŠOSO „Bratstvo“.
Za najuspešnije likovne radove nagrađeni su Edina Balzam, Petra Božok, Eleonora Marki, Đorđe Hajdić, Valentina Kuridža, Una Obradović i Nevena Makarić iz OŠ „Sever Đurkić“, Lucija Fekete, Gabor Kiš, Eva Albert, Milica Jovanović i Vanja Radanović iz OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela i Aleksandar Marić iz istoimene škole iz Bečeja, Ana Vamoš iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta, Stefan Živkov, Slađana Gligorić i Tijana Bavarčić iz OŠ „Zdravko Gložanski“, Denis Alimirović iz ŠOSO „Bratstvo“ i Mihajlo Vasiljević iz Gimnazije, kao i grupni rad učenika trećeg razreda OŠ „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta.
Nagrađeni učenici su pročitali svoje sastave, a likovni radovi su izloženi u holu Narodne biblioteke.
Nakon uručenja nagrada ansambl „Kapaszkodó“ je održao koncert.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci