Izuzetno veče aforizama Ilije Markovića - „Upakovani uranijum“ protiv političara

  22 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Toliko mnogo istine u tako malo reči i za tako kratko vreme, bio bi u najkraćem opis ili impresija sa književne večeri na kojoj je Ilija Marković predstavio svoje dve knjige aforizama „Pljačka im materina“ i „Vaše zemlje nema“ prošlog petka u bašti Gradskog pozorišta.


Promociji knjiga našeg najpoznatijeg satiričara i aforističara Ilije Markovića, koji 40 godina piše i objavljuje aforizme u novinama i časopisima, radiju i televiziji i iza sebe ima 40 knjiga, prisustvovalo je samo dvadesetak Bečejaca, koji su bili u prilici da dobiju „sve na jednom mestu“: i lični susret sa „aforizmom koji hoda“ (kako kaže naslov jednog dokumentarnog filma o Iliji Markoviću), i nesvakidašnji ugođaj, počev od toga da se nasmejete (a sam autor je na promociji rekao da mu je najveća nagrada kada u svakodnevnoj komunikaciji njegov aforizam izazove osmeh kod nekoga, jer smisao života i jeste osmeh na licu), do toga da je neko rekao baš to što ste i sami pomislili ili mislili a niste znali kako to „spakovati“ u svega nekoliko reči, i knjige po promotivnoj ceni.


Iznoseći neke osnovne podatke o knjigama, Marković je rekao da je izdavač knjiga: „Kuća dobre knjige je izdavač koji vas neće izdati!“, kao i to da je knjiga „Pljačka im materina“ zapravo zbirka od 103 priče, gde je svaka priča satkana od aforizama, a svaka rečenica je aforizam, što predstavlja novi postupak u literaturi, ne samo domaćoj, nego i svetskoj, te je po tome jedinstvena, ili da knjiga „Vaše zemlje nema“ ima 868 strana i teška je 1.140 grama, da je takođe sačinjena od izabranih aforizama koji su saglasni naslovu, a on je zapravo deo aforizma - „Potvrda iz katastra: vaše zemlje nema“, i da je to mala priča od tri aforizma: „Pravimo državu kakvu svet nije video, ako uspemo neće ni videti“, „Prva Jugoslavija, druga Jugoslavija treća Jugoslavija, prodato!“ i „Narodu treba reći pravu istinu, a ne kako je bilo“, sa datumima kada su aforizmi nastali i sadrži njegove karikature uglavnom sa međunarodnih festivala, Marković je napomenuo i to da je za te aforističke priče, recimo, recenzent Đuro Šušnjić rekao da je to „tekst za bogove, a ja, u stvari, sam pisao za ljude“, a Dragoljub Bogatić da je to „upakovani uranijum“ za političare, odnosno protiv njih.


Knjiga „Vaše zemlje nema“ predstavlja vreme iza nas akcentirajući najbitnije događaje.


„Tu je i najkraći aforizam na svetu: ’E?U!’. To je ono naše boksanje sa Evropskom unijom, ‘Oni nama jedno mi njima drugo’ i onda dodam ‘Evropa je kompletna, samo smo joj mi falili’, ‘Oni nama spisak optuženih, mi njima sve po spisku’. Do sada je bilo oko 15 promocija ovih dveju knjiga. Posle jedne promocije u biblioteci u Novom Sadu tražili su da promovišem ove dve knjige i među poslanicima, rekoh: ’Ljudi, može, ali ja sam oštrog jezika i ono što napišem ja ću vam i reći’. Kažu oni: ’Da, da, i treba tako’. Pa ako treba, evo i konkretan primer: ‘Cene mozga i jezika iste su u mesari i parlamentu’. I odem ja u obližnju mesaru, cena mozga 260 dinara, cena jezika 260 dinara, ista cena. I onda još dodam: ‘Ko prosipa bisere gluposti pred narodne poslanike, od doma pravi svinjac’, i ‘U lancu svinjarija brnjica je karika koja nedostaje’. I bila je promocija, bila je puna sala, Žarko Trebješanin je govorio o meni, gluposti vlasti, aforizmu i bilo je izuzetno“, rekao je Ilija Marković.
I u Bečeju je bilo izuzetno. Za one koji su bili na promociji. Političari, recimo, nisu, a da su bili, mogli su mnogo da nauče o sebi.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci