Narodna biblioteka: Knjige na srpskom jeziku još nisu plaćene

  04 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava je prošle godine obezbedila 500.000 dinara za nabavku novih knjiga za Narodnu biblioteku.

Knjige na mađarskom jeziku za 250.000 dinara kupljene su u Mađarskoj i one su na raspolaganju čitaocima, međutim, knjige na srpskom jeziku, koje su odabrane na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, za koje je takođe namenjeno 250.000 dinara, još uvek nisu stigle u biblioteku, jer pare iz budžeta opštine za te namene još nisu prebačene i izdavači nisu biblioteci isporučili naručene knjige.
- Na sajmu knjiga smo odabrali preko 700 novih naslova na srpskom jeziku, za decu i odrasle u vrednosti od 250.000 dinara, koje su trebale biti raspoređene na sve ogranke biblioteke, međutim, opštinski budžet se nije punio u toj meri kako je bilo predviđeno i te knjige nisu plaćene. Predračune za knjige imamo, oni su u troškovniku koji se šalje u opštinu za uplatu i nadamo se da ćemo uspeti početkom godine da dobijemo sredstva za to - rekla je Eržebet Kinka, v.d. direktora biblioteke.

Taj novac je bio namenjen za prošlu godinu. Očekujete li da ta sredstva ipak stignu i da ćete knjige koje ste odabrali i kupiti?

- Od prošlogodišnjih sredstava nećemo moći dobiti, jer da je opština mogla, ona bi od prošlogodišnjih sredstava to i platila, a mi već imamo budžet za 2011. godinu i to će biti plaćeno od sredstava namenjenih za kupovinu knjiga u ovoj godini. Okvirno imamo milion dinara na raspolaganju, a normativ nam propisuje 3.150.000 dinara u odnosu na veličinu grada i fond biblioteke. Opština ne može više novca da nam obezbedi, videćemo šta ćemo moći ove godine. Mi ćemo ponovo konkurisati svuda gde je to moguće.
Prošle godine biblioteka je knjižni fond uvećala za oko 1.000 novih naslova na mađarskom jeziku, koje su kupljene novcem (700.000 forinti, odnosno 250.000 u dinarima) dobijenih od fondacije „Domovina“ iz Budimpešte. Od Ministarstva kulture je dobijeno oko 400 knjiga za decu i za odrasle na srpskom jeziku čija je vrednost 210.000 dinara, a Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova obezbedio je 215 stručnih knjiga na srpskom jeziku u vrednosti od 142.440 dinara.
- Od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu dobili smo 66.000 dinara, po 11.000 dinara za svaki ogranak i svako odeljenje biblioteke za kupovinu knjiga na oba jezika. Zaposleni u ograncima su mogli da biraju šta je za njihovu biblioteku najpotrebnije i kupljene su takve knjige. Kupljeno je najviše knjiga za lektiru, oko 230, uglavnom na srpskom jeziku, one su stigle i na raspolaganju su čitaocima. Imali smo još jedan poklon iz oblasti Čongrada, dobili smo 265 poklon knjiga na mađarskom jeziku, tako da smo obezbedili gotovo jednak broj knjiga na oba jezika. Preporuka je da se svake godine knjižni fond biblioteke dopuni sa 4.500 knjiga, a mi smo prošle godine obezbedili 4.517, s tim da je od toga veći deo poklon, dok je manji deo kupljen. Trebalo bi da bude obrnuto, da se od budžetskih sredstava kupi tih 4.500 knjiga, međutim, kupujemo toliko koliko nam novca osnivač obezbedi - rekla je v.d. direktora biblioteke.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci