Radionice i Forum teatar: Podsticaj za obrazovanje Romkinja

  04 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Inicijativa za obrazovanje romskih devojčica“ je projekat koji u Bečeju sprovodi kancelarija CARE Srbija i Novosadski humanitarni centar u saradnji sa koordinatorkom za romska pitanja opštine Bečej Angelom Slavnić, a uz finansijsku podršku Telethon Fonda - CARE Norveška.

Cilj projekta je da se u romskoj zajednici ojača svest o značaju obrazovanja romskih devojčica, da unapredi njihove veštine i samopouzdanje, kao i da se za obrazovanje Romkinja dobije veća podrška na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.
Projekat traje tri godine, a realizacija programa u Bečeju traje godinu dana i obuhvata dve grupe mladih iz romske i neromske populacije u Bečeju i Novom Sadu. Mladi će, zahvaljujući različitim aktivnostima, treninzima i radionicama, učiti o predrasudama, diskriminaciji, rodnoj ravnopravnosti, nasilju, steći će veštine iz oblasti timskog rada, komunikacije itd.
Serija treninga i radionica počela je krajem januara u oba grada, a poseban akcenat je stavljen na pozorišne radionice i Forum teatar tokom kojih će mladi pripremiti predstave o obrazovanju Romkinja, koje će se osim u Bečeju prikazivati u još pet opština u Vojvodini.
Uporedo se sprovode i brojne aktivnosti sa roditeljima u romskim zajednicama, predstavnicima škola i vrtića.
Angela Slavnić, koordinatorka za romska pitanja opštine Bečej, rekla je da su u program uključene bečejske osnovne škole „Sever Đurkić“ i „Zdravko Gložanski“ i „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta.
„Planiramo da uključimo u projekat i predškolske ustanove zato što će romski voditelj raditi popis, odnosno voditi evidenciju za decu iz naselja, o tome koje su godište, da li su upisani u vrtić ili školu. S druge strane, u Forum teatar su uključena deca iz sve tri srednje škole i dve učenice iz osmog razreda osnovne škole. Organizovaćemo i posete nastavnika, učitelja ili vaspitača u romsko naselje, da se upoznaju sa uslovima i sredinom u kojoj dete živi, jer ta saradnja između roditelja i nastavnika je veoma bitna i na osnovu toga će biti izrađen individualni plan za obrazovanje“, rekla je Slavnić.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci