Program Gradskog pozorista 21. februar 2012.

  10 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog situacije koju je prouzrokovao sneg, izložba Andraša Hanđe u Galeriji Krug Gradskog pozorišta neće biti otvorena 14. februara u 19 časova, kako je prvobitno najavljeno, već 21. februara u isto vreme, saopšteno je iz Gradskog pozorišta. Izložba Hanđe se organizuje povodom 100. godišnjice njegovog rođenja. Izložba obuhvata oko 40 radova raznih tehnika.

Izložbu će otvoriti Đeze Bordaš, pisac, direktor Izdavačke kuće Forum, u čijoj privatnoj zbirci se nalaze izloženi radovi.
Andraš Hanđa je među najpoznatijim ličnostima jugoslovensko-mađarskog slikarstva. Rođen je u Moravici 14. aprila 1912. godine. Između 1937. i 1941. učio je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Zbog levičarskih stavova za vreme II svetskog rata bio je prinuđen da sa suprugom živi u Budimpešti. Nakon povratka živi u Subotici, gde drži večernju školu crtanja. Zatim se 1947. seli u Zagreb, gde u klasi prof. Ljube Babića završava akademiju. U svom ateljeu u Zagrebu živi povučeno do kraja života. Njegove teme su tužne: klovnovi, sahrane siromašnih, prodavci pereca, muzičari... Godine 1978. dobio je Forumovu nagradu za likovnu umetnost. Godine 1984. Objavljena je monografija Andraša Hanđe koju su priredili Oto Tolnai i Đeze Bordaš.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci