U spomen-kući braće Tan: Izložba reprodukcija slika Mora Tana

  27 jun 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U spomen-kući braće Tan prošlog petka otvorena je izložba reprodukcija slika Mora Tana, u čast obeležavanja godišnjice njegovog rođenja. Prisutne su pozdravili pomoćnik predsednika opštine Bečej Igor Kiš i predsednik Društva intelektualaca „Braća Tan“ Laslo Bonifart, a izložbu je otvorila glavna restauratorka subotičkog Gradskog muzeja Žužana Korhec Pap. Ona je govorila o radu i delima ovog poznatog slikara, predstavnika slikarstva istorijskog žanra, rođenog 19. juna 1828. godine u Bečeju.


Program su muzičkim numerama upotpunili violinista Đula Tol i pijanista Deneš Blažanik.


Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj posetilaca koji su bili u prilici da pogledaju 26 reprodukcija dela Mora Tana čiji se originali nalaze u nekoliko gradova u Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama.


Izložbena postavka je deo projekta koji je finansiralo Ministarstvo ljudskih resursa Republike Mađarske, koje je odobrilo 3.000 evra za postavku izložbe Tanovih slika u Bečeju, a za uređenje dvorišta u obnovljenoj kući braće Tan obezbedilo je oko dva miliona dinara. Dvorište uskoro treba da bude otvoreno za posetioce.


Spomen-kuća braće Tan, hemičara Karolja i slikara Mora, je i kulturno-obrazovni centar u kom posetioci osim što mogu da pogledaju 26 interesantnih interaktivnih eksponata, mogu i da testiraju logiku i pokušaju da reše zadatke koji su namenjeni pre svega deci školskog uzrasta, dok u drugom delu kuće mogu da pogledaju spomen-sobe braće Tan sa stalnom izložbenom postavkom eksponata.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci