Školica sporta: „Sportakus“ u OŠ „Sever Đurkić“

  11 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Školica sporta „Sportakus“ u Osnovnoj školi „Sever Đurkić“ već 8 godina dva puta nedeljno učini od dece razigrane, pokretne, vesele i glasne istraživače sopstvenih mogućnosti i granica, ali ih uči i kako da pomeraju granice.

Profesori fiskulture u školi „Sever Đurkić“ Miljan Bojović i Kristina Čabi Sekač svakog utorka i četvrtka od 18 do 19 časova u fiskulturnoj sali obrazovne ustanove rade sa decom uzrasta od 4 do 7 godina korisne i interesantne vežbe za razvoj motorike, ravnoteže, pokretljivosti, snalaženja u prostoru, istezanja.

Ono što decu – na svakom času ih ima od 10 do 16 – privlači, jeste to što svaki put rade druge i drugačije vežbe, ali je cilj isti: razvoj navedenih stvari i veština.

Na časovima uživaju i deca i roditelji, koji u velikom broju ostaju u fiskulturnoj sali i gledaju šta njihovi mališani rade. A rade svašta: prave kolutove, čuče, trče, pokušavaju da savladaju različite prepreke, igraju između dve vatre na drugačiji način od uobičajene – gađaju se pilates loptama i odjednom s dve lopte...

Na tim časovima mnogo je buke, vike, pobeda i poraza, jer deca treba da nauče da ne mogu uvek da pobeđuju.

Prema rečima profesora Miljana Bojovića, u školici sporta se trude da razviju pre svega motoriku, osećaj ravnoteže i snalaženje u prostoru. Ima na časovima motorički izuzetnih mališana, kao i onih kojima vežbe pomažu da poprave, recimo, osećaj ravnoteže, ali svi podjednako uživaju.

U školici „Sportakus“ vodi se računa i o dve veoma važne stvari: profesorka Kristina Čabi Sekač komunicira sa decom čiji je maternji jezik mađarski, a profesor Miljan Bojović s onima kojima je srpski – ali na časovima se mnogo puta dogodi da deca pričaju i oba jezika – a obavezno je donošenje flaše vode, deca piju pre, u toku i na kraju časa.

Ova sezona školice sporta upravo je okončana – trajala je od septembra do 10. maja, a nova sezona kreće od septembra.        

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci