Poklon bečejskog slikara Tibora Šipoša: Panorama „Panorami“

  19 septembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Panorama Bečeja pretočena rukom amaterskog slikara Tibora Šipoša na platno velikog formata nazvana „Bečejski pejzaž“ odnedavno krasi zid restorana na poslednjem spratu robne kuće u centru Bečeja.

 


„Za ovaj restoran sam na neki način vezan otkako je izgrađena robna kuća i posećivao sam ga raznim povodima. Da mi je ovo mesto drago, svedoči i jedna slika iz 1967. godine na kojoj je predstavljen centralni trg, koju sam naslikao upravo sa terase ovog restorana sa koje je pogled savršen, a ona odranije krasi jedan od njegovih zidova. Poslednjih godina ovde su održavani brojni skupovi udruženja slikara amatera, koje su na zavidnom nivou organizovali sadašnji vlasnici restorana, sa kojima imam odličnu saradnju, i želja mi je bila da jedan zid, koji je sticajem okolnosti ostao prazan, oplemenim još jednom slikom velikog formata, koja bi bila poklon i Fabioli i Imeldi (vlasnice restorana; prim. nov.), ali i svim Bečejcima, jer smatram da slika počinje da živi tek kada dobije publiku, kada je izložena pogledima, a mislim da se nalazi na pravom mestu za to“, rekao je slikar Tibor Šipoš prilikom svečanog otkrivanja slike „Bečejski pejzaž“.


To likovno delo rađeno je nekoliko nedelja tokom ove godine, a prema rečima autora, poseban izazov je bio pronaći pravo mesto sa kojeg se pet tornjeva u centru grada vide baš onako kako su predstavljeni na slici – sa odsjajem na površini reke Tise. „Mnogi mi ne veruju da je to moguće, ali pronašao sam to mesto i može da se proveri, iz čamca, sa banatske strane, a naspram Šlajza, kada je lep, vedar dan na površini Tise oslikavaju se tornjevi“, otkrio je Šipoš.


Događaju je prisustvovalo više od pedeset posetilaca, a o stvaralaštvu ovog Bečejca, inače pravnika koji je status slobodnog umetnika stekao 1992. godine, govorila je istoričarka umetnosti Gabrijela Sel.


„Desetak godina pratim rad Tibora Šipoša i mogu da primetim da je on neprestano aktivan. Pun je ideja, planova, ako ne slika, onda piše, ako ne piše, onda pronalazi, ako ne pronalazi, onda rezbari, i mogla bih još da nabrajam. Zavidim mu jer je njegov posao zapravo hobi, sreća koja ga ispunjava, a retko kome je data takva prilika. Njegov rad se sa hiljadama niti vezuje za Bečej, njegovi umetnički radovi nalaze se na više javnih mesta u gradu, sada je odlučio da mu jedna slika velikog formata sa poznatim motivom zauzme istaknuto mesto u centru grada. On slika portrete, svoja putovanja, cveće, mrtvu prirodu, ali su mu pejzaži možda najzrelija oblast stvaranja. Odlikuje se sigurnošću i lakoćom izvođenja, primenom jarkih boja i hrabrim kolorističkim kombinacijama. Crtež mu je slobodan i ekspresivan, široki i smeli potezi boja vrlo često stvaraju kontraste u koje bi malo koji umetnik smeo da se upusti, ali upravo je to karakteristika njegovog slikarstva“, navela je Sel.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci