Svečanost u Narodnoj biblioteci: Izabrani najčitaoci

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna biblioteka 12. januara je upriličila svečani koktel i dodelila nagrade najčitaocima u 2009. godini.

U vremenima kada smo svi preokupirani zaradom, sve manje vremena imamo za čitanje. Savremena tehnologija nam omogućava da informacije prikupljamo na mnogo lakši način. Na internetu se sve može pronaći, đaci traže skraćene verzije obaveznih lektira, a odrasli snimke omiljenih im tekstova.

Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke objasnila je kako biblioteka uspeva da privuče čitaoce.

- Narodna biblioteka Novi Bečej  se trudi da savremenim izdanjima i praćenjem svih trendova privuče što više čitalaca. Od prošle godine u renoviranom tavanskom prostoru organizujemo i književne večeri, književno-muzičke događaje, a tu je i dečje odeljenje, kao i čitaonica.

Prvi put ste organizovali izbor najčitalaca.

- Naša ideja je bila da stimulišemo čitaoce, da im se da na značaju, jer je veoma dobro što čitaju i da ovim podstaknu i svoje prijatelje da im se pridruže u čitanju.

Prošle godine oko 400 građana se učlanilo u biblioteku. Njih 14 je dobilo ovo priznanje. Šta je bio uslov za dobijanje pohvalnice?

- Uslov je bio, naravno, da se pročita što više knjiga. Nama je neka donja granica za izbor najčitalaca bila pročitanih 100 knjiga. Dobitnici pohvalnica su pročitali i više od toga, neki od njih i po 150. Pored pohvalnice svi su dobili i knjigu na poklon i besplatnu člansku kartu za ovu godinu.

Ko su najčitaoci u 2009. godini?

- Među našim mladim čitaocima, decom, najviše knjiga pročitali su i time zaslužili priznanje, Monika Kupecki, Teodora Džigurski, Ivana Radaković, Livia Bito, Radovan Bugarski, Olga Momirov i Jovana Požunić. Od odraslih članova priznanje su dobili Sanja Nešić, Aleksandar Božić, Ljiljana Josimović, Ilona Lezaić, Eva Pecarski, Ilona Iličić i Vera Josimović.

Šta planirate da uradite u 2010. godini?

- Puno toga spremamo za ovu godinu, mnoga gostovanja najpopularnijih autora književnih dela, ali pošto su pregovori u toku ne mogu vam otkriti o kome se radi. Ono sto ćemo ove godine uraditi po prvi put jeste akcija pod radnim nazivom „Ceo grad čita jednu knjigu“.

Slađana Đorđijev

Naslovi

Popularni Članci