Godišnjica Saveza organizacija amputiraca Srbije: Važno je samozastupanje

  26 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savez organizacija amputiraca Srbije je prošle subote u restoranu KTC obeležio godinu dana postojanja. Zoltan Moldvai, predsednik Saveza, koji čini devet organizacije, govorio je o putu koji su do sada prešli članovi ovog saveza i činjenici da ih država još uvek nije priznala. „Osobe sa amputiranim udovima su najbrojnija grupacija osoba sa invaliditetom u Srbiji, a još uvek nas nema ni u jednom zakonu.

U resornom ministarstvu više puta smo pokušali da objasnimo da su amputirci posebna kategorija osoba sa invaliditetom, ali nismo uspeli da učinimo ništa opipljivo. Ni vlada nije odmakla mnogo dalje, sve probleme rešava nekakvim uredbama, a za nas se nije našla ni uredba. Žao mi je što je to tako. Podsetiću vas da je prošle godine na ovom mestu prilikom osnivanja Saveza bio i Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike kojeg mnogo cenim. Obećao je neke stvari, ali nije mnogo ostvareno. I za današnju manifestaciju morali smo da pozajmimo novac, jer smo želeli da obeležimo prvu godinu rada. Ipak, ovi problemi nas neće pokolebati i nastavićemo borbu za bolje sutra“, rekao je Moldvai.
Lepojka Čarević-Mitrevski, predsednica organizacije za zaštitu prava i podršku osobama sa invaliditetom u Srbiji „Iz kruga“, medijatorka centra za medijaciju u sporovima diskriminacije, govorila je o samozastupanju osoba sa invaliditetom, jer je to način da osobe sa invaliditetom ostvare svoja prava koja im se svakodnevno krše. „Samozastupanje je način na koji pokazujemo drugima da smo pre svega osobe i da možemo govoriti za sebe i o sebi, da možemo samostalno donositi odluke koje su od životne važnosti, naravno, na osnovu prava koja nam pripadaju“.
Čarević-Mitrevski je govorila i o razlikama između medicinskog i socijalnog modela pristupa invalidnosti, o tome da je bolji socijalni, a potom je odgovorila na pitanja četrdesetak prisutnih. Tehnički organizator proslave i tribine o samozastupanju bilo je Udruženje za afirmaciju invalida „Feniks plus“.      

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci