Odštampajte ovu stranicu

Svečanost u Narodnoj biblioteci: Obeležen Svetski dan maternjeg jezika

  26 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci je prošlog petka priređena svečanost na srpskom i mađarskom jeziku povodom Svetskog dana maternjeg jezika.
UNESKO je 21. februar proglasilo Međunarodnim danom maternjeg jezika u znak sećanja na studente koji su 1952. godine u Daki bili ubijeni, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik.

Danas se ovaj dan obeležava u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.
O maternjem jeziku i njegovom značaju govorile su Marija Stefanov i Piroška Kiš Ferčik. „U višejezičnoj sredini usvajanjem još jednog, nematernjeg jezika, odnosno razvijanjem dvojezičnosti, maternji jezik neće biti ni potisnut, ni ugrožen, naprotiv, poznavanje još jednog jezika može da podstakne i unapredi negovanje maternjeg jezika. Uticaj drugih jezika na maternji predstavlja pojavu koja je raširena u celom svetu, a koju ne možemo da izbegnemo. Srpski jezik je ugrožen u jednakoj meri u kojoj su ugroženi i drugi jezici. Pred svima koji se obraćaju javnom rečju, bilo pismeno, bilo usmeno, stoji veliki zadatak da se brinu o maternjem jeziku, o razvijanju jezičke kulture i očuvanju tradicije“, rekla je Marija Stefanov.
„Dok živi jezik - živi i narod“ i „Jezik je duša naroda“ su ponuđene teme za literarne radove na konkursu koji je Narodna biblioteka raspisala na oba jezika povodom Dana maternjeg jezika. O tome kakav je naš odnos prema maternjem jeziku govori i činjenica da je na srpskom jeziku stiglo svega tri rada, jedan iz OŠ „Šamu Mihalj“ i dva iz Gimnazije, dok je na mađarskom jeziku bilo osam, po jedan iz skoro svih škola. Svi učenici koji su učestvovali na konkursu, pročitali su svoje radove i nagrađeni su knjigom.

Basara u Bečeju

U prostorijama Narodne biblioteke 2. marta u 18 časova počinje književno veče čiji je gost pisac Svetislav Basara.

LJ.M.