Koncert u čast Milenka Šustrana: Buđenje proleća u pozorištu

  31 mart 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proleće u bečejskom pozorištu počelo je 21. marta koncertom klasične muzike „Buđenje proleća“ u čast Milenka Šustrana, horovođe, kompozitora, muzičkog pedagoga.

Koncert, koji bi trebalo da bude prvi u nizu koncerata klasične muzike svakog proleća, organizovali su JENEJ-art i Gradsko pozorište, a inicirali su Šustranovi prijatelji, Aleksandar i Olga Đokić, operski prvaci Narodnog pozorišta u Beogradu. Na sceni Gradskog pozorišta nastupili su poznati operski pevači iz njegove klase. U programu su nastupili sopran Jovana Čurović i tenor Dejan Ljutovac, učenici Aleksandra i Olge Đokić. Gošće su bile soprani Svetlana Glamočlija i Marija Jelić, članice majstorske radionice primadone beogradske Opere Jasmine Petrović Trumbetaš, koja je zajedno s mecosopranom Jelenom Vlahović Isanov, članica JENEJ-arta.
Milenko Šustran je obeležio muzički život Bečeja u drugoj polovini dvadesetog veka. Završio je Muzičku akademiju u Beogradu, bio član hora Beogradske opere. Osnovao je Kamerni hor Bečej koji je obeležio muzički život grada i koji je imao više od 1.100 nastupa širom zemlje i u inostranstvu. Hor je više puta učestvovao na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu, Mokranjčevim danima u Negotinu, u Pečuju u Mađarskoj, u Langolenu u Engleskoj...
Šustran je bio i dugogodišnji direktor muzičke škole u Bečeju.
„On je bio jedna izuzetna ličnost. Bio je neobuzdan, maštovit, rečit, lep, prodoran. Kad bi hodao gradom znalo se da prolazi. Kad bi negde zastao, oko njega bi se odmah stvorila gomila ljudi. Uvek je bilo novih priča, novih izmišljotina, novih lepih anegdota. I one su zapravo, isto tako budile grad, kao što ga je budila i njegova muzika“, napisao je Zlatan Dorić, režiser, dramaturg i prijatelj Milenka Šustrana.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci