Odštampajte ovu stranicu

BEČEJ I NOVI BEČEJ: Smotra i trke oldtajmera

  30 maj 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Minulog vikenda dve komšijske opštine na obali Tise, Bečej i Novi Bečej, bile su domaćini okupljanju ljubitelja vremešnih dvotočkaša i četvorotočkaša, 95 vozila sa 170 učesnika, koje je organizovao Oldtajmer klub Bečej-Novi Bečej.


U subotu, 17. maja, ulicama Bečeja prodefilovala je kolona oldtajmer vozila do gradskog trga. Defileu je prethodilo postavljanje spomen ploče na zidu klupskih prostorija u Glavnoj ulici u čast bivšim i sadašnjim članovima i pomagačima kluba. Na platou ispred gradske kuće očuvani vremešni lepotani okupani suncem mamili su poglede radoznalih posetilaca i prolaznika. Potom su vozila nastavila put do Novog Bečeja, gde su izabrani pobednici smotre. U klasi motora prvu nagradu ponela je „MV Augusta“ iz Novog Bečeja, drugo mesto osvojio je „BMW R 50“ iz Kovina, a trećeplasirani je bio „Tomos“ automatik iz Novog Sada.
U klasi automobila pobednik je popularni „Fića“ iz Novog Sada, drugo mesto osvojio je „Fiat x1/9“ iz Mađarske, dok je trećeplasirani bio „Opel rekord 170“ iz Pančeva.
Narednog dana, na hipodromu kraj reke Tise u Bečeju priređene su trke oldtajmer dvotočkaša u kojima je bilo nešto manje učesnika u odnosu na prošlu godinu ali sam događaj nije izgubio ništa na atraktivnosti. U kategoriji do 50 cc (kolibri kaišar, sa 2 i 3 brzine) standard (u fabričkom stanju) pobedio je Stevan Tatić, odmah iza njega našao se Miroslav Protić, dok je trećeplasirani bio Oskar Sabo. U trci motora do 50 cc (apn 4, 4 brzine), standard (u fabričkom stanju), prvi kroz cilj prošao je Roland Nađ, drugi je bio Ištvan Denkovič, a treće mesto zauzeo je Isidor Mandić. U kategoriji motora do 50 cc, specijal (dorađeni, 5 i 6 brzina), pobednik trke je bio Mikloš Boja, na drugom mestu se našao Deže Petrenji, a trećeplasirani je bio Aleksandar Sočin. U poslednjoj trci na startu su se našli dvotočkaši od 50 cc do 250 cc, standard (u fabričkom stanju), a prvi na cilj stigao je Đerđ Zedi, drugoplasirani je bio Endre Mikloš, a treći Mikloš Nemet.
Tokom prepodneva Bečejci su bili u prilici da vide paradu fijakera, zaprežnih vozila i konja, kao i veštine sa bičevima, dok su popodne, nakon trka i proglašenja pobednika, mogli da se opuste, druže i uživaju u rok koncertu tri bečejske muzičke grupe.
Dvodnevna manifestacija je imala humanitarni karakter: novac se prikupljao slanjem poruka na broj 1003 za pomoć ugroženima od poplava.

LJ.M.