57. MAJSKE IGRE: Zlatni paž Bečejcima i Palančanima

  30 maj 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pobednici 57. Majskih igara – Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih su predstave „Leons i Lena“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej i „Kako su se volele dve žabe“ Kulturnog centra Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.


Žiri Majskih igara – dramska spisateljica i dramaturškinja Maja Pelević, glumica iz Beograda Mihaela Stamenković i glumac Narodnog pozorišta iz Subotice Tamaš Hajdu – odlučio je da u konkurenciji predstava za mlade zlatnog paža dodeli članovima Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej za predstavu „Leons i Lena“ u režiji Igora Pavlovića, koji je dobio i prvu nagradu za režiju. Bečejcima su u istoimenoj predstavi dodeljene i pojedinačne nagrade: za najbolju glavnu mušku ulogu nagradu je dobio Rade Maričić za lik princa Leona, nagrade za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljene su Srđanu Tomiću i Stefanu Isakoviću za tumačenje likova dvorskog Duhovnika i predsednika Državnog saveta.

U obrazloženju odluke, žiri navodi da predstava „Leons i Lena“ prikazuje „jedno novo i aktuelno čitanje Bihnerovog teksta i bavi se problemima i nedoumicama mladih ljudi koji se večito bore sa nametnutim društvenim normama. Sjajan glumački ansambl je kroz žanr groteske, duhovito i sarkastično, na najbolji mogući način obradio ovu neizbežnu i univerzalnu temu koja muči svakog mladog čoveka“.

Srebrnog paža dobila je predstava na mađarskom jeziku „Rovarok” („Bube“) subotičkog pozorišta Fabula rasa u režiji Zalana Greguša i Čabe Ralbovskija. Ovoj predstavi pripale su i nagrade za najbolju scenografiju i kostimografiju (Nandor Silađi i Monika Pešic), za najbolju originalnu muziku (Mark Moldvai i Andras Jeli) i za najbolju koreografiju (Balint Lacko), kao i nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu – lik muve – koju je dobila Rebeka Boćanj.

Bronzanog paža osvojila je predstava „Kada je Petar Pan sreo Kristijanu F.“ Dramskog studija omladinske scene Gradskog pozorišta iz Rume u režiji Zoltana Fridmana, u kojoj je Sari Segić za tumačenje lika Kristijane F. pripala nagrada za najbolju glavnu žensku rolu. Za svetlo i ton u predstavi „Kada je Petar Pan sreo Kristijanu F.“ dodeljena je i specijalna nagrada Ognjenu Ćiriću i Nikoli Ristoviću.

Kada je reč o predstavama za decu, na festivalu trebalo je biti prikazano šest predstava, međutim, zbog vanredne situacije usled poplava tri predstave su otkazane, te je žiri odlučio da u ovoj konkurenciji dodeli samo nagradu za prvo mesto. Zlatnog paža dobio je komad „Kako su se volele dve žabe“ Kulturnog centra Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke, u režiji Radeta Mihailovića. Izvođači ove predstave okitili su se sa još nekoliko nagrada u pojedinačnoj konkurenciji, Jovan Stojanović je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku rolu, Uroš Tešić za najbolju sporednu mušku ulogu, a Natalija Bajčić za najbolju sporednu žensku ulogu.

„U vrlo zanimljivom dramskom tekstu za decu i kroz odlično rediteljsko rešenje predstave u predstavi, videli smo sjajnu glumačku ekipu koja nam na duhovit način prikazuje bajkovitu ljubavnu priču, zajedno sa procesom pravljenja jedne pozorišne predstave“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

I Bečejci su bili uspešni u konkurenciji predstava za decu, nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu žiri je dodelio Katarini Jakić za lik devojčice u predstavi „Bajke mog detinjstva“, koju je režirala Mirjana Kolundžić Kuzmanović, a specijalnu nagradu celokupnom ansamblu Škole glume Kreativnog centra Gradskog pozorišta Bečej za kolektivnu igru.

Što se tiče mišljenja dečjeg žirija, koji je žirirao samo predstave za decu, ono se sa ocenom stručnog žirija poklapa u domenu izbora najbolje predstave za decu, pa je komad „Kako su se volele dve žabe“ Kulturnog centra Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke i na dečji žiri ostavio najjači utisak, dok se odluke za ostala glumačka ostvarenja razlikuju. Dečji žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio Mirjani Kolundžić Kuzmanović za predstavu „Bajke mog detinjstva“ Škole glume bečejskog pozorišta.

Ceremonija svečane dodele nagrada upotpunjena je neobičnim performansom gosta iz Valensije, Santjaga Fernandeza Lopeza koji je na metalnoj sušilici za veš izveo numeru „Zvona“, kao i projekcijom kratkometražnog dokumentarnog filma sa prošlogodišnjih Majskih igara autora Aleksandra Marića i video-prezentacijom fotografija sa otvaranja festivala.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci