Uspeh učenika Tehničke škole: Aleksandru Mariću bronza iz filozofije

  14 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Aleksandar Marić, učenik Tehničke škole, osvojio je bronzanu medalju na republičkom takmičenju iz filozofije za pisanje eseja na engleskom jeziku, koje je povodom Svetskog dana filozofije 25. oktobra organizovala zrenjaninska gimnazija pod pokroviteljstvom Uneskove Međunarodne asocijacije Baltic Sea Net i Finske asocijacije profesora filozofije.


U konkurenciji 39 učenika iz 22 srednje škole, uglavnom iz gimnazija, učenici četvrtog razreda Tehničke škole iz Bečeja, Atila Jakubec i Aleksandar Marić pod mentorstvom profesorice filozofije Mirjane Krnić-Rakočević ostvarili su zapažene rezultate.


„Ponosni smo na rezultate koje su ostvarili naši učenici, pogotovo ako se ima u vidu da je Tehnička škola stručna škola i da su učestvovali na takmičenju iz opšteobrazovnog predmeta. Za takmičenje smo saznali tek dve-tri nedelje pre održavanja i za pripreme nismo imali mnogo vremena, svega nekoliko puta smo prošli kroz pravila pisanja eseja, a esej je forma koja se u filozofiji smatra za najozbiljniju formu provere znanja, tako da je u principu Marić na takmičenje otišao sa znanjem koje je stekao na časovima filozofije“, rekla je profesorica Krnić-Rakočević. Ona je istakla da su svi radovi pregledani u tri kruga, da su bili označeni šifrom, te članovi komisije koju su činili univerzitetski i srednjoškolski profesori i predstavnici iz Srpskog filozofskog društva, nisu znali ko je iz koje škole, a to je po njenom mišljenju bitno da bi takmičenje bilo fer. Učenici su tek na takmičenju dobili teme, a od četiri koje su bile u ponudi, oba učenika Tehničke škole za pisanje eseja odabrala su istu temu: „Odnos sumnje i verovanja u procesu saznanja“. Esej su trebali da napišu na engleskom jeziku, jer se takmičenje održava u saradnji sa međunarodnim organizacijama, što je još jedna specifičnost a ujedno i provera znanja engleskog jezika.


Treće mesto Aleksandru Mariću, učeniku IV3 razreda na smeru elektrotehničar računara, omogućilo je da sa svojim esejom učestvuje i na međunarodnom takmičenju u Finskoj, a rezultati ovog takmičenja biće objavljeni na Svetski dan filozofije, 20. novembra.


Sledeće takmičenje iz filozofije na republičkom nivou za koje se valja pripremiti je Filozofska olimpijada, koja će prema kalendaru Ministarstva prosvete biti održana u martu 2015. godine u Požarevcu.


Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci