„Rekonstrukcija“ kuće braće Tan: Gradi se od temelja punom parom

  13 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kuća braće Tan u centru grada trebala je da bude rekonstruisana i adaptirana za cenu od 30 miliona dinara. Međutim, ovaj objekat, koji je pod zaštitom države (!) srušen je i gradi se ponovo. Takozvana rekonstrukcija (rušenje kuće i ponovna gradnja) započeta je početkom decembra prošle godine i prema ugovoru, izvođač radova, građevinska firma Yumol iz Subotice, posao treba da završi za 87 radnih dana, ne računajući dane kada zbog vremenskih prilika ne može da se radi. Novac, 30 miliona dinara, obezbedio je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

O tome da li rekonstrukcija-izgradnja teče po planu, predstavnik investitora, direktor Direkcije za izgradnju Zvonimir Stankov je rekao: „Prema planu bilo je predviđeno da radovi budu gotovi za 87 dana, ali dana koji su podobni za građevinske radove, međutim, u februaru smo imali period hladnog vremena i obilnih snežnih padavina, pa su radovi privremeno bili obustavljeni. Trenutno su u punom jeku i nazire se kraj. Ide malo sporijim tempom nego što je predviđeno, jer su u pitanju uglavnom fini zanatski radovi i to rade prvoklasni majstori kojima nije cilj samo da na brzinu sazidaju, nego se zaista radi kvalitetno i ugrađuju se najbolji materijali. Biće sačuvan prvobitan oblik i izgled kuće, u to se aktivno uključio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i njihovi stručnjaci su tu svaki drugi dan. Očekujemo da će to biti lepa i raskošna građevina koja će, pored istorijskog značaja, ulepšati taj deo grada i sa kojim će se ceo Bečej ponositi.“
Na pitanje da li će 30 miliona dinara biti dovoljno novca za izgradnju kuće, s obzirom na to da su samo dva zida koja su u skorije vreme obnovljena, ostala, Stankov je odgovorio da je taj iznos predviđen projektom, toliko je i odobreno, tako da se izvođač radova u tu sumu mora „uklopiti“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci