Učenici Ekonomsko-trgovinske škole: „Odiseje Crnjanskog“

  31 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da gradivo i nastava u školi mogu biti interesantni i da se znanje može sticati i na neuobičajen način, pokazali su učenici i profesorica srpskog jezika i književnosti iz Ekonomsko-trgovinske škole, koji su nedavno na sceni Gradskog pozorišta upriličili multimedijalnu prezentaciju naslovljenu „Odiseje Crnjanskog“, kao završnicu projekta posvećenog obeležavanju 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Učenici III1 i III3 odeljenja škole su prikazali film u svojoj režiji o životu Miloša Crnjanskog i najvažnijim poetičkim osobenostima. Đaci su sami napisali scenario za film, u kom su se našli adaptirani intervjui sa Crnjanskim, ali i intervju sa prof. dr Goranom Raičevićem sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, deca su zatim na sceni pozorišta prikazala i odlomak iz drame „Maska“ Crnjanskog i recitovali njegovu poemu „Lament nad Beogradom“.
Realizacija projekta je trajala nekoliko meseci uz koordinaciju profesorice srpskog jezika i književnosti Žarke Svirčev, koja je, kako je rekla direktorica škole Gordana Kovačev, „nastavi književnosti pristupila na sasvim novi način“, kroz ogledne časove i očiglednu nastavu, što je podrazumevalo odlazak u Beograd, Novi Sad, na Stražilovo. Za putovanja, kostime i druge potrepštine đaci su sami prikupili novac od donatora. Osobenost ovog projekta je i u tome što je na završnoj prezentaciji uključena bečejska Organizacija gluvih i nagluvih, čiji je sekretar Jovan Vujkov simultano prevodio na znakovni jezik to što se dešavalo na sceni, a učenici su pripremili i titl za film.
„Do saradnje sa Organizacijom gluvih i nagluvih Bečej je došlo iz naše želje da ’Odiseje Crnjanskog’, kako smo nazvali piščeva životna i stvaralačka traganja, približimo svim građanima Bečeja, predstava nije bila namenjena samo srednjoškolcima, već se obraćala široj publici, te se zahvaljujemo gospodinu Jovanu Vujkovu, bez čije pomoći to ne bi bilo moguće u potpunosti“, rekla je profesorica Žarka Svirčev nakon završetka prezentacije. Njeni utisci su veoma pozitivni: „Osećam neopisivu radost, jer sam u svojim učenicima našla prave sagovornike, saradnike i prijatelje da odam poštu svojoj najvećoj književnoj strasti, Milošu Crnjanskom. Njihova kreativnost, entuzijazam i posvećenost, vedrina i širina duha su inspirativni, i pokazuju da od njih i mi odrasli možemo mnogo toga da naučimo i da su oni ti koji oplemenjuju naše vidike. Jako sam ponosna na te mlade ljude koji su, uprkos raznim kritikama na njihov račun, pokazali svojim delom da mare za vrednosti kulture knjige za koje se odrasli, uglavnom, samo deklarativno zalažu“.
Projekat su realizovali učenici Nikola Panić, Ana Nikolić, Filip Šelemba, Vukašin Erdeljan, Nataša Ilčešin, Jelena Tarailo, Bojana Vučić, Kosta Stanković, Stasja Stojkov, Ljiljana Brankov, Selena Stajić, Aleksandra Badža, Nikola Džigurski, Tamara Tančić i Jelena Ristić, učenici III1 i III3 odeljenja Ekonomsko-trgovinske škole.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci