Zakazivanje pregleda i preko aplikacije „Izabrani doktor“: Poverenik upozorava na mogućnost ugrožavanja ličnih podataka

  08 jun 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo zdravlja Srbije predstavilo je krajem maja mobilnu aplikaciju „Izabrani doktor“ koja građanima omogućava zakazivanje pregleda kod izabranog doktora, kao i uvid u status zdravstvenog osiguranja.

Uvođenje te aplikacije je, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, nastavak informatizacije i digitalizacije zdravstvenog sistema, u skladu sa digitalnom agendom i prioritetima Vlade Srbije.

Mobilnu aplikaciju „Izabrani doktor“ građani mogu besplatno preuzeti sa Gugl plej prodavnice (Google Play Store), a za njenu aktivaciju potrebno je uneti lični identifikacioni broj osiguranika sa kartice zdravstvenog osiguranja, kao i broj mobilnog telefona na koji će biti poslat PIN za aktivaciju.

Pored zakazivanja pregleda kod izabranog lekara, planirano je da u narednom periodu putem aplikacije građani dobiju i mogućnost da budu obavešteni ili podsećani na vreme zakazanog pregleda i na drugim nivoima zdravstvene zaštite, uz mogućnost otkazivanja pregleda.

U vezi sa novom aplikacijom, preko koje pacijenti mogu sami da zakažu preglede kod izabranog lekara, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je održao konferenciju za novinare u sredu (nakon zaključenja broja novina) o rizicima i opasnosti koje nosi obrada podataka o ličnosti putem internet aplikacije „Izabrani doktor“.

Poverenik je odmah po otvaranju aplikacije dobio prijavu u kojoj je ukazano na potencijalne zloupotrebe podataka zbog neadekvatnog načina obrade i hitno je otvorio postupak nadzora nad više relevantnih subjekata. Međutim, kako su postojeći propusti, rizici i opasnosti u obradi podataka putem navedene aplikacije takvog intenziteta i mogu ozbiljno ugroziti pravo na privatnost svih lica koja se nalaze u zdravstvenom sistemu, poverenik je hitno obavestio javnost i građane o tome i pozvao na opreznost. Čekanje da se okonča postupak nadzora u ovom slučaju bi obesmislilo mere koje je poverenik kao zaštitnik podataka o ličnosti dužan da preduzme. Zato je bilo neophodno reagovati odmah i ublažiti i minimizovati potencijalnu štetu po prava građana.

Liste čekanja i IZIS

Elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda pacijenti obavljaju kod izabranog lekara, preko aplikacije Ministarstva zdravlja, preko IZIS-a, a dosad je taj sistem prouzrokovao mnogo problema i lekarima i pacijentima, naime, događa se da na pregled kod specijalista pacijenti čekaju i po nekoliko meseci, a još je veći problem zakazivanje dijagnostike (magnetna rezonanca, CT itd.) za koje postoje liste čekanja. Recimo, na Institutu u Sremskoj Kamenici lista čekanja na magnetnu rezonancu popunjena je do kraja septembra meseca.
Problem je i to da u mnogim slučajevima lekari odbijaju da izdaju potvrdu o tome da nisu u mogućnosti da pacijentima pruže uslugu u propisima predviđenom roku, kako bi građanin mogao da obavi pregled u privatnim zdravstvenim ustanovama i da cenu pregleda potom država refundira.

Nažalost, Ministarstvo zdrav-lja, umesto da se suoči sa greškom i samo preduzme mere da se prava lica zaštite, zamenjuje teze i kreće napad na poverenika optužujući ga za „politikanstvo“.

Poverenik ne želi da gubi vreme i troši energiju u bespotrebnim i nekonstruktivnim raspravama sa Ministarstvom zdravlja, već samo želi da uradi ono što je misija postojanja nezavisnog državnog organa za zaštitu podataka, a to je zaštita osnovnih ljudskih prava svih građana, uključujući, između ostalog, i prava lica koja vode i koja su zaposlena u Ministarstvu zdravlja, a čiji podaci su takođe ovom aplikacijom podložni kompromitaciji, saopšteno je iz kancelarije poverenika i u najavi konferencije za novinare za 6. jun, navedeno je da će poverenik na toj konferenciji predstaviti konkretne dokaze i objasniti koji su rizici i opasnosti po pravna lica obradom podataka u ovoj aplikaciji, a neka onda posle toga, svako za sebe, donese sud o tome da li je reč o „politikanstvu“ ili o propustima i rizicima koji mogu ozbiljno ugroziti osnovna ljudska prava, uključujući pravo na privatnost i pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

B.M. (Izvor: N1, Beta)


Naslovi

Popularni Članci