Dan borca: Komemoracija na groblju

  07 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) u Bečeju 4. jula obeležio je Dan borca komemoracijom pored spomen obeležja na pravoslavnom groblju.

Nakon govora Milana Bašića u ime opštinske organizacije SUBNOR-a, na spomen obeležje venac je položio počasni građanin Bečeja i najstariji učesnik NOB-a Mihajlo Šević, a potom i predstavnici opštine, Socijalističke partije Srbije i Komunističke partije.
Komemoraciji je prisustvovalo samo dvadesetak građana.
Dan borca je godišnjica sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Na istoj sednici Politbiroa Centralnoga komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održanoj u vili Vladislava S. Ribnikara, Politbiro je odlučio da formira Glavni štab NOP-a za Srbiju, kasnije Glavni štab NOV i PO Srbije. Dan borca proglašen je za državni praznik 26. aprila 1956. godine, posle raspada SFR Jugoslavije postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije.
Dan borca se i danas obeležava u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci