Paklene vrućine u Srbiji: Očekuju nas tropske noći

  07 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najave svetskih meteorologa da će ovo leto biti pakleno, već su se obistinile u njegovim prvim danima. Tokom protekle nedelje Srbiju je zadesio tropski talas, sa temperaturama preko 35 stepeni, a prema najavama meteorologa biće još tri takva talasa, pa ćemo ovog leta uživati u čak 55 tropskih dana.

Iz RHMZ-a najavljuju da će letnji meseci, jul, avgust i septembar biti topliji za 1-2 stepena od proseka. Srednja tromesečna temperatura je iznad proseka, sa srednjim temperaturama između 22 i 26 stepeni. Od 10. do 13. jula jutarnja temperatura biće od 19 do 23 stepena, a zatim sledi blago zahlađenje.

Očekuje se da će najviše dnevne temperature početkom naredne nedelje biti od 32 do 36 stepeni, na jugu čak i do 38 stepeni, da bi potom usledilo osveženje sa temperaturom od 27 do 31 stepen. Pored toga, početkom naredne nedelje se očekuje i prvi talas tropskih noći kada temperatura u toku noći neće pasti ispod 20 stepeni.

Od 17. do 23. jula nas takođe očekuju temperature od 29 do 35 stepeni, na jugu i do 37 stepeni. Do kraja jula se zadržava topliji period, sa temperaturom do 34 stepena, sa kraćim osveženjima oko 22. jula i oko 26. i 27. ovog meseca .

Avgust će biti topliji i suvlji, sa srednjom temperaturom od 21 do 25 stepeni. Biće dana kada će biti i preko 35 stepeni, ali i dana kada će temperatura znatno pasti.

Može se reći da ima nagoveštaja da će septembar biti topliji, naročito prva polovina. U drugoj polovini jula i u avgustu ima uslova za pojavu toplotnih talasa, koji podrazumevaju 5 vezanih dana, kada će temperature biti preko 30 stepeni. Očito da ćemo spas tražiti u debeloj hladovini na bazenima ili na obali Tise.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci