Középiskolások Művészeti Vetélkedője - A néprajzi pályázatra még lehet jelentkezni

  12 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjét április 23-a és 25-e között tartják meg Becsén.

Az irodalmi és a beszédművészeti vetélkedő körzeti versenyeit már lebonyolították, a határidő ugyanis március 31. volt, de a többi vetélkedőre is - megzenésített versek vetélkedője, szín- és filmművészeti vetélkedő, népzenei- és néptáncvetélkedő, képzőművészeti pályázat, műfordítói pályázat - március végéig lehetett jelentkezni.
Jelenleg még a néprajzi pályázatra várják a pályamunkákat, a beküldési határidő április 2. A néprajzi pályázatot a következő témakörökben hirdették meg: Vidékünkön használt szólások, közmondások, Otthonaink régi tárgyai, szabadon választott téma.
A pályázati bizottság ún. gyakorlati útmutatót készített a középiskolásoknak. Azok a diákok, akik szólásokat és közmondásokat kívánnak gyűjteni, figyeljenek a következőkre: „Közmondást több módon ajánlott gyűjteni. Az egyik módszer szerint a szakirodalom alapján meghatározott szempontok szerint összeírt szólások elejét olvassátok fel az adatközlőknek, megkérve őket, hogy ezeket egészítsék ki. Ez alapján sok embert kikérdezhettek, felmérve ezáltal környezetetek ilyen jellegű tudását. Ezt dolgozat formájában összehasonlíthatjátok.  
Más módszer segítségével szerencsés egy személy teljes közmondás- és szólásismeretét lejegyezni. Ebben a mindennapi élethelyzetekről, az emberélet fordulóiról, az adatközlő életútjáról folytatott beszélgetések lehetnek segítségünkre. Sok esetben magukat az adatközlőket is megkérhetjük, hogy ők maguk írják le azokat a közmondásokat, amelyekre emlékeznek. Minden adatközlőtől (a neve, születési helye és ideje, lakhelye, iskolai végzettsége, vallása mellett) jegyezzétek le, hogy kitől tanulta az adott közmondást, szólást, illetve mikor, milyen élethelyzetben használja, használta őket, milyen jelentést tulajdonít nekik. Külön figyeljetek azokra a helyi szólásokra, amelyek az adatközlők szerint a környéken történt eset tanulságait mondják el, amelyek a szakirodalomból hiányoznak, de az adott térségben ismertek. Ha ilyenekkel találkoztok, a hozzájuk tartozó történeteket is írjátok le!“, áll az útmutatóban.
A pályázati bizottság ajánlása az Otthonaink régi tárgyai témakörben: „Gyűjtsetek adatokat olyan régi használati tárgyakról, amelyek ma is körülvesznek benneteket. A nagyanyáitok, dédapáitok használták ezeket a féltve őrzött tárgyakat, de a ti környezetetekben már csak díszként szerepelnek. Írjatok le mindent, amit a kiválasztott tárgyról, tárgyakról megtudtatok!
A kiválasztott tárgy, illetve tárgyak leírása: mekkora (méretei), milyen anyagból, hogyan készült? A hozzájuk fűződő történetek: kié volt, ki készítette? Férfi, nő, vagy gyermek, mire, miként, hogyan használta? Gyűjthettek a családi feljegyzésekben, illetve fotóalbumban őrzött, e tárgyhoz, tárgyakhoz kapcsolódó emlékeket, legendákat, elbeszéléseket is“.
Azok a középiskolások, akiket az említett témák nem érdekelnek, bármely néprajzi (tárgyi néprajz, társadalomnéprajz) és folklór (népművészeti és népköltészeti) témakörből választhatnak.
A dolgozatokhoz mellékelni kell a személyi és gyűjtési adatokat (a tanuló nevét és címét, a felkészítő tanár nevét, az adatközlő(k) nevét, születési évét és helyét, lakcímét, foglalkozását).
A pályamunkákat a következő címre kell eljuttatni: Thurzó Lajos Közművelődési Központ, 24400 Zenta, Posta utca 18.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci