Jednosatna sednica lokalnog parlamenta: Izabrana izborna komisija i direktor Vodokanala

  14 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na 29. sednici lokalnog parlamenta 4. novembra, kojoj je prisustvovalo 30 od 36 odbornika, za nepunih sat vremena usvojene su sve tačke dnevnog reda. Najpre je za direktora Javnog preduzeća Vodokanal imenovan Zoran Grbić. Predlog da na funkciju direktora Vodokanala bude imenovan Zoran Grbić, do tada vršilac dužnosti direktora (mandat mu je istekao 14. oktobra), podržalo je 27 odbornika, a tri je glasalo protiv. Šef odborničke grupe opozicione Demokratske stranke Slobodan Zlokolica je podsetio da je Vodokanal nepunih godinu dana imao v.d. statuse direktora, a to je po njegovom tumačenju protivno Zakonu o javnim preduzećima. Ističući da je donošenjem Zakona o javnim preduzećima cilj bio da se izvrši departizacija javnih preduzeća i da se na te funkcije postave ljudi putem javnih konkursa, Zlokolica je pitao zašto je pred odbornicima ova tačka dnevnog reda kada je „nosilac izvršne vlasti“ sa skupštinske govornice pre oko šest meseci rekao da je po novoj podeli „partijskog plena i novom koalicionom sporazumu to mesto umesto LDP-u pripalo SNS-u“ koji će da preuzme odgovornost.


„To se i desilo, oni su preuzeli odgovornost prvo tako što su za v.d. direktora imenovali čoveka iz svojih redova, a potom nakon konkursa imenovali tog istog čoveka sada za direktora. Postavlja se pitanje šta je smisao konkursa ako vi u aprilu mesecu najavite šta će se desiti u budućnosti“, rekao je Zlokolica i naveo još niz primedaba: da je time što je predloženi kandidat bio na mestu v.d. direktora bio u prednosti u odnosu na ostale kandidate, jer je imao uvid u rad preduzeća, te su ostali kandidati zbog toga stavljeni u neravnopravan položaj, da nije jasno da li je komisija za imenovanje direktora vrednovala stručnost jer, kako je objasnio, radni staž i radno iskustvo u toj ili sličnoj oblasti nije isto.


Lokalni odbornici su većinom glasova usvojili i rešenja o imenovanju članova školskih odbora u osnovnim školama „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“ u Bečeju, kao i razrešenje prethodne i imenovanje nove izborne komisije opštine.


Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, na sednici održanoj 30. septembra, predložila je da lokalni parlament donese rešenje o razrešenju zamenika predsednika, članova, zamenika članova, sekretara i zamenika sekretara izborne komisije opštine Bečej. Naime, lokalni parlament je 6. novembra 2012. godine obrazovao izbornu komisiju u sastavu Predrag Zavišić (predsednik), Branislav Hrnjak (zamenik predsednika), Ferenc Feher, Miloš Ivanišević, Mirjana Doroslovački, Janja Tomašević, Svetlana Vuletić, Zoran Popov, Kalman Pfau, Laslo Trombitaš, Srđan Gligorić, Dejan Ružičić i Katarina Doroslovački. Zavišić i Vuletić su u aprilu 2013. godine podneli ostavke, a Hrnjaku je u martu 2014. godine prestala funkcija, te je za zamenika predsednika komisije imenovana Ivana Mandić Košarka. „Imajući u vidu da sastav Izborne komisije opštine Bečej više ne odgovara aktuelnom sastavu Skupštine opštine Bečej, Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose predlaže Skupštini opštine Bečej da donese Rešenje o razrešenju zamenika predsednika, članova, zamenika članova, sekretara i zamenika sekretara Izborne komisije opštine Bečej, kako bi se sproveo postupak obrazovanja nove Izborne komisije opštine Bečej“, piše u predlogu komisije.


Novi članovi izborne komisije su: Srđan Gligorić i Dejan Ružičić, Kalman Pfau i Laslo Trombitaš, Ivana Romić i Marijan Gujanica, Miloš Ivanišević, Olga Grujić i Ivana Mandić Košarka, Marko Božović, Radomir Nešić, Danijela Čimburović i Zoran Popov i Ferenc Feher. Predsednik izborne komisije je Marko Božović, a zamenica predsednika Ivana Mandić Košarka, sekretar Oršolja Momčilović.


Na sednici lokalnog parlamenta predstavnik DS-a je pitao zašto na dnevni red sednice nisu uvršteni predlozi izmena i dopuna poslovnika o radu Skupštine opštine koje je ova odbornička grupa podnela sredinom septembra. Predsednik Skupštine opštine Peter Knezi je rekao da su predlozi prosleđeni Opštinskom veću. „Skupština po poslovniku ima rok od 90 dana od dana kada je predat materijal da ga uvrsti u dnevni red, a taj rok ističe u drugoj polovini decembra. Ukoliko se u tom roku Opštinsko veće se ne izjasni, mi ćemo biti dužni da te predloge automatski stavimo na dnevni red sednice Skupštine“, objasnio je Knezi.


Odbornike je interesovalo i kada će na sednici lokalnog parlamenta biti devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta, jer je zakonski rok već prekoračen, kada će biti rebalans budžeta, kada će biti imenovan načelnik odeljenja za finansije. Knezi je kazao da je Opštinsko veće usvojilo devetomesečni izveštaj o trošenju budžetskog novca, ali skupštinska služba nije dobila taj materijal. Zamenik načelnika Opštinske uprave Zoran Kovač je rekao da su u toku završne pripreme rebalansa opštinskog budžeta, potom o predlogu rebalansa treba da raspravlja Opštinsko veće i treba da ga predloži na usvajanje lokalnom parlamentu. Kovač je rekao i da rebalans budžeta i izradu budžeta opštine za 2015. godinu radi odeljenje za finansije, da je za načelnicu tog odeljenja imenovana Angelina Horvat koja je na bolovanju, te da je do njenog povratka za vršioca dužnosti načelnika odeljenja za finansije imenovan Milenko Milovanov, šef tog odseka.


Lj.M.

 

Tri kandidata za direktora


Komisija za imenovanje direktora javnih preduzeća sprovela je konkurs za izbor direktora Vodokanala i dostavila Opštinskoj upravi opštine listu kandidata, a Opštinska uprava je dostavila Skupštini opštine Bečej predlog rešenja o imenovanju direktora Vodokanala Zorana Grbića, diplomiranog inženjera poljoprivrede iz Bečeja. Navodi se da je taj kandidat osvojio najviše bodova tokom sprovođenja izbornog postupka u odnosu na ostala dva kandidata, Dragana Ilčešina i Dragane Jovanović, a njegov predloženi plan razvoja delatnosti javnog preduzeća može da doprinese unapređenju poslovanja javnog preduzeća.


R.M.

Naslovi

Popularni Članci