JP DIREKCIJA ZA IZGRADNJU BEČEJ: Rebalans Iđoškog puta

  24 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog neplaćenih obaveza za rekonstrukciju Iđoškog puta, firma „Vojvodinaput-Bačkaput“ je u oktobru prošle godine Direkciji za izgradnju Bečej dostavila opomenu i najavila tužbu zbog duga u iznosu od 5.924.376 dinara, bez kamate.

Tada je direktor Direkcije Goran Matić na konferenciji za novinare rekao da „se nada da će u toku narednih nekoliko dana regulisati celokupnu obavezu prema dobavljaču“ i da će „postići dogovor o otpisu kamata u iznosu od 1,3 miliona dinara“. Međutim, do 30. oktobra Direkcija nije platila dug, jer se, kako je rekao Matić, čekao rebalans opštinskog budžeta. S obzirom na to da je prvi rebalans opštinskog budžeta usvojen sredinom novembra, a drugi 30. decembra prošle godine, na pitanja da li je plaćen dug firmi „Vojvodinaput-Bačkaput“ i da li je ta firma podnela tužbu protiv Direkcije, Matić je odgovorio da tužba nije podneta, a da je firmi „Vojvodinaput-Bačkaput“ krajem decembra plaćeno 800.000 dinara te da je dogovoreno da će se preostali dug od oko 5,1 miliona dinara i kamate plaćati sukcesivno u narednom periodu. Matić nije rekao u kom roku treba da se plati ostatak duga i kamata.
Ugovor o rekonstrukciji Iđoškog puta sa firmom „Vojvodinaput-Bačkaput“ sklopljen je 13. septembra 2010. godine, vrednost ugovorenog posla bila je 19.981.755 dinara, a novac je trebao biti obezbeđen od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Radovi su započeti 12. oktobra iste godine i planirano je da izvođač za 60 dana izgradi 2,5 kilometra puta širine tri metra i uredi deo neposredno pored saobraćajnice.
Kada je u oktobru prošle godine stigla opomena pred tužbu od firme „Vojvodinaput-Bačkaput“, direktor Direkcije Goran Matić je saopštio da je problem nastao, jer prethodno rukovodstvo Direkcije nije namenski trošilo novac, odnosno da pet miliona dinara koje je opština 13. oktobra 2011. godine uputila Direkciji radi regulisanja obaveza prema firmi „Vojvodinaput-Bačkaput“, nije plaćen toj firmi, nego je potrošen u neke druge svrhe. „Od ukupnog duga koji je zaključen u decembru 2010. godine, prethodna vlast uplatila je samo 6.010.000 dinara za godinu i po dana, a mi smo od septembra do marta 2013. godine platili 7,3 miliona dinara“, rekao je tada Matić i najavio reviziju poslovanja Direkcije u prethodnom periodu.
Upitan da li je revizija poslovanja javnog preduzeća urađena, Matić je odgovorio da je za taj posao angažovana revizorska kuća „Confida-Finodit“ d.o.o. iz Beograda koja treba da završi reviziju do kraja januara. Revizija će da košta 250.000 dinara. Na konstataciju novinara da je zbog toga što je izvođač radova „Vojvodinaput-Bačkaput“ neadekvatno uradio rekonstrukciju Iđoškog puta, prethodno rukovodstvo Direkcije saopštilo da dok put ne bude urađen kako treba, izvođaču radova neće biti plaćen deo ugovorene cene, Matić je odgovorio da je izvođač otklonio nedostatke i da je nakon toga što je on (Matić) stupio na funkciju direktora Direkcije u avgustu 2012. godine, urađen tehnički pregled Iđoškog puta i dobijena upotrebna dozvola.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci