JP Toplana: Novi način obračuna potrošnje

  24 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Većina građana koja koristi daljinski sistem grejanja ugradila je u svoje stanove delitelje potrošnje sa ciljem smanjenja troškova grejanja i racionalnije i ekonomičnije potrošnje energije. Međutim, građani nisu zadovoljni načinom obračunavanja potrošene toplotne energije, jer dobijaju veće račune za grejanje nego potrošači koji nisu ugradili delitelje. Postojanje tog problema potvrđuju nadležni u Javnom preduzeću Toplana i najavljuju novi način obračuna potrošene energije za grejanje u zgradama, u kojima nemaju svi stanovi delitelje potrošnje.

„Do sada su uočene ’anomalije’ u obračunu, kad su korisnici koji nemaju delitelje potrošnje plaćali manje račune za grejanje od korisnika koji u svojim stanovima imaju ugrađene ove uređaje. Problem postoji, ne bežimo od njega, nećemo da ćutimo o tome i hoćemo da ga rešimo, ali sistemski“, rekao je direktor Toplane Dejan Vuković na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i šef tehničke službe u javnom preduzeću Milenko Munćan.
„Toplana će zajedno sa firmama koje su ugradile delitelje i rade obračun, izneti predlog novog modela obračuna koji bi se odnosio na zgrade kolektivnog stanovanja sa ugrađenim deliteljima potrošnje, gde postoji određeni broj stanova bez delitelja, a po kojem raspodela troškova energije unutar jednog stambenog objekta treba da bude što tačnija. Novi model obračuna na neki način će biti restriktivan za one korisnike koji do sada nisu ugradili delitelje potrošnje, a obračun im se i dalje radi po metodu učešća kvadrature stana u ukupnoj kvadraturi objekta. Cilj nam je da raspodela unutar objekta bude pravična i da stimulišemo korisnike da ugrade delitelje utrošene energije i na kontrolu troškova“, rekao je Vuković. On je podsetio da Toplana obračun toplotne energije radi na osnovu odluke o grejanju koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Bečej i po važećoj zakonskoj regulativi, a da su delitelji troškova u primeni od grejne sezone 2011/2012. godine.
„U odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom iz sistema daljinskog grejanja iz oktobra 2010. godine prvi put se pominju delitelji troškova, a da bi delitelji mogli da se ugrađuju od strane vlasnika stanova kao i detaljnog uređenja svih pitanja od značaja za obračun toplotne energije prema deliteljima, Toplana je opštini Bečej dostavila inicijativu za izmene i dopune odluke o grejanju koje su usvojene od strane Skupštine opštine Bečej 28. septembra 2011. godine i stupile na snagu 6. oktobra 2011. godine, kada je uveden i korektivni faktor za stanove bez delitelja i detaljno i pravno uređeno je očitavanje i modeli obračuna prema deliteljima. Poslednja izmena odluke o grejanju usvojena je 28. decembra 2012. godine, kada je korektivni faktor povećan sa 1,2 na 1,6. Način obračuna je usvojen u dogovoru tadašnjeg rukovodstva Toplane i firme ’Techem’ koja je uradila ugradnju delitelja i radi obračun utroška prema deliteljima korisniku usluga uz saglasnost sadašnjeg rukovodstva u opštini Bečej. Izmena odluke o grejanju, to jest povećanje korektivnog faktora sa 1,2 na 1,6 je tada dala određene rezultate, ali se ustanovilo da nije dovoljno i da mi sistemski nismo uspeli da rešimo problem. Zato sada pripremamo predlog novog modela obračune toplotne energije“, rekao je Vuković.
Od sledeće grejne sezone po Zakonu o energetici uvodi se obaveza merenja potrošnje (umesto obračuna po kvadraturi stana) i prelazak na tarifni sistem, po kom će biti obračunat fiksni deo koji će se plaćati tokom 12 meseci, a u toku grejne sezone će se obračunavati varijabilni deo koji će zavisiti od potrošnje.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci