Trodnevno putovanje bečejskih poljoprivrednika u Italiji: Agrosavetovanje u Imoli i Bolonji

  24 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski poljoprivrednici, njih 15, od 25. do 29. oktobra učestvovali su na stručnom agrosavetovanju „Put u Evropu“ u Imoli i Bolonji (Italija) – a za ovaj put je iz budžeta opštine Bečej plaćeno 430.000 dinara, to jest nešto više od 3.600 evra.
Stručno agrosavetovanje u Bolonju i Imolu odobrili su član Opštinskog veća zadužen za oblast poljoprivrede Anđelko Mišković i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, navodi se u odgovoru predstavnika opštine na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u kom se dodaje da do kraja ove godine „se ne planira ovakva vrsta putovanja iz razloga što su iscrpljena sredstva namenjena za edukaciju poljoprivrednika“.

Novac za stručna putovanja obezbeđen je Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej za 2017. godinu u delu koji se odnosi na edukaciju poljoprivrednika, a ta sredstva se ubiraju od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji opštine Bečej.
U odgovoru na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja piše da nakon dostavljanja tri ponude za organizaciju putovanja, kao najpovoljnija je izabrana  ponuda Agencije za izdavačku delatnost „Agrar pres“ iz Zrenjanina koju zastupa direktor Božidar Drinić, koji je ponudu opštini dostavio 16. oktobra.
Potom je ta agencija dostavila račun opštini u iznosu od 430.000 dinara, na kom se navodi datum 18. oktobar, a ugovor su predsednik opštine Dragan Tošić i Agencija za izdavačku delatnost „Agrar pres“ koju zastupa direktor Božidar Drinić, zaključili dan kasnije, 19. oktobra. Plaćanje iz opštinskog budžeta obavljeno je 25. oktobra.
Agencija se obavezala da će u potpunosti organizovati i realizovati stručno agrosavetovanje i obezbediti uslove za posetu agrarnim firmama za iznos od 430.000 dinara.
Inače, u ponudi „Agrar presa“ upućenoj lokalnoj samoupravi navedena je projektovana cena po jednom putniku u iznosu od 28.600 dinara (autobuski prevoz, dva pansiona u hotelu sa 4 zvezdice u Imoli i posete firmama, prehrambeno-proizvodnim destinacijama, „uz degustaciju njihovih proizvoda“).
Tehničku podršku za realizaciju puta u smislu pribavljanja svih neophodnih informacija i kompletiranja dokumentacije pružila je Kancelarija za poljoprivredu koju je na putu predstavljao saradnik na poslovima za razvoj poljoprivrede Opštinske uprave Bečej.
Bečejski poljoprivrednici su krenuli na put 25. oktobra autobusom zrenjaninskog autoprevoznika i u naredna tri dana posetili su stočarsko gazdinstvo, vinariju i kompaniju za proizvodnju irigacionih sistema i voćarsku zadrugu u Imoli i u Bolonji, a u hotelu u kom su boravili organizovane su prezentacije dve kompanije. Učesnici puta su 29. oktobra u jutarnjim časovima vratili u Bečej.                                                         

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci