Kakav novogodišnji program građani žele? - Uprkos željama neće biti koncerta

  27 decembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je ranijih godina bilo organizovanog dočeka Nove godine na Pogači, zatim dve godine nije, a poslednji put koncert u centru grada bio je održan 2011. godine, kada su Bečejci uz Dejana Cukića i vatromet dočekali 2012. godinu. Prošle godine je umesto koncerta za najluđu noć tokom božićnih i novogodišnjih praznika na gradskom trgu bio „Zimski festival“ i klizalište.

Mišljenja u vezi s tim da li treba da bude organizovanog dočeka Nove godine na Pogači su podeljena, te je ove godine urađena anketa kako bi se saznalo šta građani misle o tome i kakav novogodišnji program žele. Anketiranje građana su uradili aktivisti Kancelarije za mlade i Bečejskog udruženja mladih u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine i Gradskim pozorištem. Za dva meseca anketirano je 1.559 građana u Bečeju i naseljenim mestima, uzrasta od 15 do 70 godina. Građanima je bilo ponuđeno da glasaju za jednu od tri ponuđene opcije: postavljanje klizališta na trgu tokom dve nedelje, sa omogućenim besplatnim prevozom za decu iz naseljenih mesta; koncert uoči Nove godine; ili da građani sami predlože ideje za trošenje sume predviđene za novogodišnji program.
Rezultati ankete pokazali su da većina ispitanika želi koncert (pop-rok) na trgu, za to je „glasalo“ 882 građana (56 odsto), njih 448 (29%) je reklo da žele klizalište na trgu, dok je 229 ljudi (15 %) dalo predloge kako da se potroši novac namenjen za novogodišnji program, a bilo je raznih ideja: za uređenje gradskog trga i infrastrukture; za pomoć siromašnima; za paketiće za decu; za uređenje puta ka Bačkom Petrovom Selu; za besplatan bioskop; za renoviranje prostorija u vlasništvu Republike Srbije i dati ih za stanovanje; za bečejske medije; za bebe opštine Bečej rođene u 2014. godini; za sanaciju Jodne banje itd.
Međutim, i pored ankete i dobijenih rezultata koji pokazuju da bi najviše građana želelo da na gradskom trgu za doček Nove godine bude održan koncert, lokalna samouprava je početkom decembra raspisala javnu nabavku za iznajmljivanje klizališta, iako u opštinskoj kasi za to para nema. Na nedavno održanoj konferenciji za novinare direktorica Turističke organizacije Gordana Džigurski je rekla da je pokušano da se izađe u susret željama građana i da se organizuje koncert na Pogači, međutim, kako je rekla, dobijene su „novogodišnje ponude“ za nastupe muzičkih grupa za oko 9.000 evra (od toga je oko 3.000 evra za iznajmljvanje opreme i ozvučenja), te su se zbog toga organizatori opredelili za klizalište, iako ni za to nije bilo dovoljno para, jer je za organizaciju „Zimskog festivala“ od traženih 1,6 miliona dinara (70 posto za iznajmljivanje kućica, 70 posto za iznajmljivanje klizališta i 70 posto za novogodišnju rasvetu) od Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dobijeno samo 300.000 dinara.
„Nakon otvaranja ponuda za klizalište, 13. decembra, videli smo da se nismo uklopili u cifru koja je definisana odlukom opštine, jer od sedam ponuđača koji su uzeli konkursnu dokumentaciju, samo jedan je odgovorio i njegova ponuda bez PDV-a je 2.980.000 dinara, dakle, ukupna vrednost je preko 3 miliona dinara. Zbog nedostatka novca u ovom momentu ne možemo prihvatiti ovu ponudu, tako da neće biti ni klizališta, ni koncerta. Od para koje smo dobili za ’Zimski festival’, nakon iznajmljivanja kućica ostalo je 219.000 dinara, a da ne bismo morali da ih vratimo, moramo ih potrošiti u sledeću namensku tačku iz projekta koji je odobren, to je za dodatno novogodišnje osvetljenje koje će nam ostati i za naredne godine“, rekla je Džigurski.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci