„Inicijativa za inkluziju“: Novi kamion i viljuškar za „Potisje“ i 20 radnika na deponiji

  06 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalnom preduzeću „Potisje“ juče su uručeni ključevi savremenog kamiona za prikupljanje smeća iz domaćinstava i viljuškara u sklopu projekta „Inicijativa za inkluziju“ koji ostvaruje Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ sa 200.000 evra. Cilj programa je zapošljavanje marginalizovanih grupa građana, u slučaju Bečeja građana romske nacionalnosti, na gradskom smetlištu.

Prošle godine je „Potisje“ nabavilo na lizing „Iveko“ kamion za prikupljanje smeća, te će sa dva savremena kamiona biće unapređen rad komunalnog preduzeća i to će građani osetiti od polovine jula meseca.

Novi „Ivekov“ kamion smećar vredi nešto manje od 17 miliona dinara, a nabavljen je i viljuškar koji se nalazi na smetlištu „Botra“, u vrednosti od 1,1 milion dinara. Obe radne mašine kupljene su iz donacije GIZ-a i oslobođena su plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Direktor „Potisja“ Zoltan Feješ rekao je da je preduzeće prošle godine kupio jedan kamion, a tada je saopšteno da želi da nabavi još jedan. „Zahvaljujući dobroj saradnji lokalne samouprave i ’Potisja’, GIZ-a i Stalne konferencije gradova i opština, uz mogućnost konkurisanja na međunarodnim konkursima, na samo uz pritisak na lokalnu samoupravu i na građane, stigao je još jedan kamion u ’Potisje’. To veoma mnogo znači, jer ćemo moći da pružamo kvalitetnije usluge, a dobili smo najsavremeniji kamion, koji je 2018. godište, savremeniji od prethodnog, čak ima i poseban rezervoar za prikupljanje ocednih voda. Bićemo zadovoljni kada stigne treći novi kamion, koji je u planu ’Potisja’ za sledeću godinu“, rekao je Feješ.

Zahvaljujući novog kamionu biće otvoreno jedno novo radno mesto,  a u prethodnih 6 meseci u sklopu projekta otvoreno je ukupno 20 radnih mesta za građane romske nacionalnosti, angažovano je 12 žena i 8 muškaraca. Koordinatorka projekta Daniela Doroslovački istakla je da je bruto naknada po ugovoru o delu angažovanih radnika mesečno 250 evra, a to znači da dobijaju oko 17.000 dinara mesečno.

Gradi se hala i plato na smetlištu

Pored ulaza na deponiju „Botra“ izgrađen je deo nadstrešnice, a tamo se nalazila i presa, međutim, tu presu je „Potisje“ dobilo samo na korišćenje.

„Počeli smo da stvaramo uslove na deponiji da može da se radi. Zasad je delimično izgrađena nadstrešnica. Kada se okonča izgradnja, biće to hala 24 metra dugačka, 6 metara široka i pored nje se pravi veliki plato za sekundarne sirovine. Dobićemo presu i vagu od GIZ-a da može da se obavlja otkup sirovina, a sada postojeću presu ćemo morati da vratimo vlasniku, jer je to ’Potisje’ dobilo na korišćenje“, rekao je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.

Do kraja realizacije projekta „Inicijativa za inkluziju“ planira se nabavka prese, vage i kontejnera za selekciju otpada, a program traje do kraja godine, do kada je opština Bečej vlasnik radnih mašina, a nakon završetka projekta ima pravo da otuđi nabavljenu mehanizaciju. „U ovom slučaju se to neće desiti, nego će kamion ostati u vlasništvu opštine Bečej i biće dat na korišćenje ’Potisju’ na neodređeno vreme“, rekla je koordinatorka projekta Daniela Doroslovčaki.

S druge strane, direktor „Potisja“ Zoltan Feješ je istakao da ukoliko opština Bečej odluči da po završetku projekta vlasništvo opreme, kao vid sopstvenog ulaganja, ipak prenese na preduzeće „Potisje“, manjinski vlasnik tog društva sa ograničenom odgovornošću, „Aliska tera“ iz Seksarda, takođe bi trebalo da ima svoje ulaganje, a ukoliko do toga ne dođe, biće potrebno da se promeni vlasnička struktura komunalnog preduzeća – sada je lokalna samouprava vlasnik 51, a partner iz Mađarske 49 odsto preduzeća.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci