Na sednici Skupštine opštine: Subvencija Toplani za ulaganja i za otklanjanje havarija

  09 februar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na prvoj sednici Skupštine opštine u 2018. godini odbornici su za 19 minuta, bez ijedne reči rasprave, usvojili sve tačke dnevnog reda. Interesantno je da na sednici bečejskog parlamenta, na kojoj se pojavio 31 od 36 odbornika, nisu prisustvovali opozicioni odbornici „Samo lokalno“ i da ovog puta nisu postavljena čak ni odbornička pitanja.

Inače, mesečna naknada odbornika je 12.000 dinara, ukoliko prisustvuju svim sednicama, a 7.000 dinara, ako se ne pojave, recimo, ni na jednoj sednici u mesecu.
Vladajuća većina odbornika usvojila je rešenje kojim se daje saglasnost na Poseban program korišćenja novca iz opštinskog budžeta za Javno preduzeće Toplana. „Finansijska injekcija“ namenjena Toplani vredna je 19,5 miliona dinara, s tim da 5 miliona dinara su preneta, nerealizovana sredstva iz 2017. godine, koja su namenjena za finansiranje projekta toplane na biomasu koji je započet 2016. godine, a završetak je planiran za 2018.
Navedeno je i kako bi Toplana trebalo da potroši subvenciju od 19,5 miliona dinara: veći deo za kapitalna ulaganja, a manji za investiciono i tekuće održavanje osnovnih sredstava.
Što se kapitalnih investicija tiče, za izradu projekta za izvođenje toplane na biomasu planirano je 4,2 miliona dinara (5,06 sa PDV-om), za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poveznog vrelovoda između novoprojektovane toplane na agrobiomasu i sadašnje toplane na gas potrebno je 900.000 dinara (1,08 sa PDV-om), izrada elaborata i glavnog projekta zaštite od požara za toplanu na agrobiomasu košta 200.000 dinara (240.000 sa PDV-om), za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju vrelovodne mreže u naselju „Donji park“ potrebno je 1 milion (1,2 sa PDV-om), za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju vrelovodne mreže u naselju „Sever Đurkić“ 1 milion (1,2 sa PDV-om), za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju vrelovodne mreže u naselju „Ljuba Doroslovački“ 1,1 milion (1,3 sa PDV-om), za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju vrelovodne mreže u naselju „Nestor Džilitov“  670.000 dinara (804.000 sa PDV-om).

Izostanak zbog privatnih obaveza

Odbornik opozicione odborničke grupe „Samo lokalno“ Milan Bokun je rekao da ta odbornička grupa nije prisustvovala sednici Skupštine opštine – na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila i njihova „omiljena“ tema, Toplana – zbog obaveza. Naime, kako je rekao, on je obavestio predsednika bečejskog parlamenta da zbog privatnih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuje sednici, a druga dva odbirnika „Samo lokalno“, po rečima Bokuna, imali su poslovne obaveze.
Odbornik je izjavio i da je o subvencionisanju Toplane bilo reči prilikom usvajanja programa rada tog javnog preduzeća kada su opozicioni odbornici rekli šta misle o tome. „Samo lokalno“ će u budućnosti nastaviti da deluje u Skupštini opštine Bečej, kao i do sada, rekao je Bokun.

Ostatak novca, oko 7,1 milion dinara bez PDV-a trebalo bi da bude potrošeno za investiciono i tekuće održavanje osnovnih sredstava: za remont kotlova VKLM-8 planirano je 490.000 dinara (588.000 sa PDV-om), za remont kotlovske opreme 490.000 dinara (588.000 sa PDV-om), za servis elektromotora cirkulacionih i recirkulacionih pumpi i ventilatora svežeg vazduha 150.000 dinara (180.000 sa PDV-om) i za mašinsko-izolaterske i građevinske radove na otklanjanju havarija 6 miliona dinara (7,2 sa PDV-om).
Direktor Toplane Dejan Vuković je rekao da je sve to što je predviđeno Posebnim programom (nije obavezno njegovo donošenje), bilo je predviđeno u programu rada Toplane za 2018. godinu koji je usvojen krajem decembra prošle godine.
Odbornici bečejskog parlamenta usvojili su rešenje i o tome da se počne postupak otuđenja građevinskog zemljišta u svojini opštine. Reč je o 67 ari a početna cena je 3,4 miliona dinara.
Dosadašnji član Nadzornog odbora Toplane Bratislav Martinović (zaposleni), nakon isteka četvorogodišnjeg mandata ponovo je izabran za člana tog odbora.
Do promena je došlo u Nadzornom i Upravnom odboru Turističke organizacije opštine iz reda zaposlenih: umesto Laure Pejić, koja više ne radi u Turističkoj organizaciji u Nadzorni odbor je izabrana Marijana Ćalović, a na mesto Mirjane Tucakov, koja je bila članica Upravnog odbora TO, a više nije zaposlena u toj organizaciji, izabrana je Olivera Dunđerski.
Odbornici su dali saglasnost i na program rada Istorijskog arhiva Senta sa finansijskim planom za 2018. godinu.

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci