„Knot autoflex jug“ se seli u halu Fadip IFC: Nove investicije i nova zapošljavanja

  10 jun 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Firma „Knot autoflex jug“ do kraja ove godine preseliće svoje celokupno poslovanje, proizvodnu delatnost, prodaju i kancelarije, u objekte nekadašnjeg Fadipa IFC u industrijskoj zoni, saopšteno je novinarima na konferenciji za novinare organizovane povodom kupovine hale Fadipa. Selidba će omogućiti da ovo preduzeće, koje je u prva četiri meseca 2016. godine povećalo proizvodnju za 25 procenata i koje je rad započelo u hali od 1.000, a danas funkcioniše na oko 10.000 kvadratnih metara, najzad ima dovoljno prostora za proizvodne delatnosti. Naime, nedavno kupljena hala Fadipa na javnom konkursu za 36 miliona dinara s pomoćnim zgradama je površine 9.000 kvadratnih metara – sama proizvodna hala oko 7.000 kvadratnih metara.

Objekte Fadipa IFC kupila je firma „Motorflex remont“ (postoji od 1958. godine, a porodica Knežev je vlasnik te firme od 2002. godine), a poslovni partner iz Mađarske uložiće oko 700.000 evra u renoviranje objekata koji su u veoma lošem stanju, dok će „Knot“ da bude zakupac objekta, rekao je direktor „Knot autoflex jug“ Dragan Knežev (49 odsto kapitala firme je vlasnik „Motorflex remont“, a 51 odsto kapitala imaju stranci) i vlasnik „Motorflex remonta“. Knežev je dodao da dosadašnji korisnici objekata Fadipa IFC prethodnih godina nisu ulagali u održavanje objekata, te da imaju rok od mesec dana da napuste lokaciju.
Ivan Knežev (sin Dragana Kneževa, koji ulazi u posao i u „Knotu“ i u „Motorflex remontu“) istakao je da se kupovinom nove hale nekadašnjeg Fadipa IFC stvoreni bolji uslovi za zaposlene, u tom pogonu biće otvorena menza za njih, a do kraja godine zaposleni će biti bolje opremljeni i radnim odelima a i bezbednost na radu će biti na višem nivou.
Što se plata tiče, Dragan Knežev je rekao da je prosek plata u „Knotu“ 6-7 procenata iznad republičkog proseka, a cilj je povećanje zarada za još 5 odsto do kraja godine.
„Knot“ je 2003. godine započeo delatnost sa desetak radnika i danas ih je 303, a nova ulaganja i proširenje proizvodnje će omogućiti zapošljavanje – do kraja godine još 50 ljudi – a ove godine je već zaposleno 50 osoba, od njih 11 ima visoku školsku spremu. Inače, u „Knotu“ se poštuju propisi o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a pre dve godine razmišljalo se i o otvaranju zaštitne radionice u kojoj bi se zaposlilo više osoba sa invaliditetom, ali „u Bečeju teško uspevamo da brojnošću ostvarimo i zakonski minimum, međutim, nije isključeno da u budućnosti napravimo i jedan takav segment“, rekao je Knežev.
Direktor „Knot autoflex jug“ osim preseljenja firme u nekadašnju Fadipovu halu najavio je i grinfild investiciju. Izgradnja hale površine 2.000 kvadratnih metara trebala bi biti započeta početkom 2017. godine. Radi se o fabrici koja će pružati usluge i „Knott autoflexu“ iz Bečeja i firmi iz Mađarske i tu bi trebalo da bude zaposleno 50 radnika.
Pored toga, do kraja avgusta će biti otvoren pogon za farbanje kataforezom (zaštita metalnih delova koja se primenjuje u automobilskoj industriji). Vrednost ulaganja je oko milion evra. U Srbiji takav pogon postoji samo u „Zastavi“ koji je otvorio „Fijat“, ali tamo se ne pružaju eksterne usluge, što će biti slučaj u „Knotu“. U pogonu za kataforezu će biti zaposleni radnici srednje stručne spreme, ali i mašinski inženjeri.
„Knot“ izvozi oko 94 odsto svojih proizvoda, najviše u zemlje Evropske unije, ali ima kupce i u Turskoj, Izraelu, Rusiji, a počeo je da izvozi i u SAD.
„Knot“ grupa ima još jednu fabriku u Vojvodini, reč je o „Livnici Čoka“, gde ima 140 zaposlenih, i tamo se povećava kapacitet sa aktuelnih 7.500 tona na oko 10.000 tona godišnje do kraja sledeće godine.
Knežev je objasnio da je „Knot“ više godina planirao proširenje proizvodnog kapaciteta kupovinom placa (oko 1 hektar) između kanala DTD i sadašnjeg proizvodnog prostora. Korisnik te zemlje su Vode Vojvodine, a vlasnik je Republika Srbija, međutim, zbog raznih ograničenja taj prostor do danas nije mogao biti kupljen, ali „Knot“ nije odustao od te namere. Predsednik opštine Vuk Radojević je negodovao zbog poteza pokrajinskog pravobranilaštva zbog čije žalbe „Knot“ nije bio u mogućnosti da kupi navedenu parcelu.
Radojević se pohvalno izrazio o poslovnim aktivnostima „Knota“ i najavio podršku lokalne samouprave firmi koja je po njegovim rečima, po broju zaposlenih, druga najveća firma u Bečeju, posle PIK-a „Bečej“. Radojević je govorio i o društveno odgovornom radu tog preduzeća, koje pomaže školama, podržava kulturne manifestacije, a učestvuje i u humanitarnim akcijama.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci